David Halberstam: Mert övék a hatalom

A sajtó a negyedik hatalmi ág, szokták mondani, valójában azonban csak kevesen tudják, kik gyakorolják ténylegesen ezt a hatalmat. A tudósítók, a publicisták, a szerkesztők, gondolhatnánk, pedig a tényleges hatalom a lapok tulajdonosainak a kezében van, akiknek a nézeteit végső soron az újságírók és a szerkesztők is kénytelenek tükrözni. Hogy általuk a legkiválóbb képességű tulajdonosok milyen közéleti hatalomra tehetnek szert, és az akaratuknak hogyan szerezhetnek érvényt, erről szól ez a könyv, amely a huszadik század közepének négy legfontosabb amerikai médiavállalkozásának történetéről szól.

A kötet bemutatja, hogyan kerültek hatalomra a vállalatok tulajdonosai. Volt, akit csak a szerencse, illetve az aktuális új technológiák juttattak hatalmi helyzetbe, például egy új képközlési nyomdai technológia felfedezése vagy a rádió, majd a televízió elterjedése, de olyan is, akit már gyermekkorától kezdve arra neveltek, hogyan végezze a család tulajdonában levő lap vezetését.

A történet a megvívott szakmai és hatalmi küzdelmekre, illetve a kulcspozíciókban levő egyéniségek személyes tulajdonságaira koncentrál. Néhányan csak az anyagi sikert keresték, mások a politikai pályát cserélték a szerkesztőire vagy a személyes meggyőződésüket kívánták minél szélesebb körben terjeszteni, közös vonásuk azonban, hogy valamilyen téren mindannyian kiváló teljesítményt nyújtottak.

A könyv az újságírók és a politikusok viszonyának változásait is bemutatja mind az újságírók, mind a politikusok, elsősorban az amerikai elnökök szemszögéből. Megtudhatjuk, hogyan birkóztak meg Amerika mindenkori első emberei az újságírók egyre növekvő hatalmával, és az is kiderül, hogyan csökkent a médiában kevésbé bemutatható politikai szereplők, elsősorban a politikai pártok és a Kongresszus súlya a népszerű médiapolitikusokkal szemben.

A könyv kitér a legnagyobb hatást kiváltó újságírói fogásokra és azok közönségre gyakorolt hatására is, mégsem tekinthető módszertani kötetnek, mert ezek csak illusztrálják, magyarázzák azt, hogyan növekedett általuk a különleges teljesítményt nyújtó újságírók befolyása, hatalma. Újságírói-dinasztiák, kiemelkedő újságírói és szerkesztői teljesítmények elevenednek meg a könyv lapjain, amely egyaránt kötelező olvasmány politikusoknak, újságíróknak, és a közélet működését jobban megismerni kívánó laikus olvasóknak egyaránt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük