Kirándulásaink a járvány alatt, 2. rész

Az előző résznek viszonylag sikere volt, többen is mondták, hogy érdekesnek találták, úgyhogy írok még egy kört. Egyébként sok programajánló oldal állt most rá a kirándulás-ajánlásra, például a We love Budapest vagy a Turista Magazin (OK, ők lehet, hogy nem csak most kezdtek el a témával foglalkozni…) érdemes ott is nézelődni vagy lájkolni őket Facebookon.

Az alábbiak mind relatíve távolabbi helyek, ahová mi autóval mentünk el. Mindenhová érdemes korán menni, mert a tömeg 10-12 óra között fokozatosan nő.

Két részre bontom a listát, először azokat gyűjtöm össze, amelyek tetszettek, majd amelyek csalódást okoztak.

Amik tetszettek

Fóti Somlyó

Kijelölt, gondozott, könnyen végigsétálható tanösvény, aminek az első fele réten vezet bokrokkal, a második fele erdő. Rengeteg a lepke – mi csak kevésbé szép feketéket láttunk, de tavasszal lehet, hogy változatosabb színűek is vannak. Egy ponton gyönyörű kilátás van Budapesttől kb. Szentendréig, és egy széles grafikán ki is van írva, mi mindent láthatsz. Ezt a cikket ajánlom, ha bővebben is érdekel.

Kilátás körbe a Fóti Somlyó hegyről

Katalinpuszta, Gyadai tanösvény

Ez egy szuper családi kirándulóközpont, a vírushelyzettől függően van kisvonat, büfé, játszótér, és messze a legjobb tanösvény, ahol eddig jártunk. Az a jó benne, hogy nem csak erdő van táblákkal, hanem olyan apróságok, amelyek a kirándulást érdekessé teszik a gyerekek számára is. Van például szénabála, amire fel lehet mászni, több helyen is deszkákból a talaj feletti járat, illetve valamelyik ide-oda mozog, így ügyességi játék, és persze a függőhíd.

Deszka-ösvény Katalinpusztán

Turul – Szelim barlang – Ranzinger Vince-kilátó (Tatabánya)

Ez is egy változatos délelőtt: a Turulról el lehet mondani a gyerekeknek a mesét, aztán a Szelim-barlang már önmagában is érdekes, de egyébként sztori is van hozzá a törökök elől itt bujkáló magyarokról. A kilátó pedig bazi magasan van, egy kisrepülő velünk egy szintben húzott el. Megjegyzés: a Turul és a kilátó között jól kiépített, könnyű út is van, a barlang után érdemes azt megkeresni (nem pedig árkon-bokron keresztül menni, mint mi).

A Turul alulnézetből

Pákozd-Sukorói Arborétum

Katalinpuszta mellett ez volt a legjobb hely, ahol mostanában voltunk: vannak állatok (emu, szarvas, páva, pulyka és még sok másféle madár), kilátó, erdő, rét és tó, játszótér és padok, amire le lehet ülni. Változatos és hangulatos, nagy területen van, tehát nincs tömeg, ajánlom.

Páva a sukorói arborétumban

Miska huszár szobra, Pákozd

Ide akkor érdemes elmenni, ha amúgy is a környéken jársz, például az arborétum után egy plusz látnivaló, vagy ha biciklivel mennél valahová… Bazi nagy, látványos szobor a falu szélén, ingyé… egynek jó.

Királyréti tanösvény

Nagyon jó a tanösvény: 2,5 kilométer hosszú és viszonylag könnyű, nincs nagy hegymászás, viszont vannak látnivalók. Az útvonal nincs jól kijelölve: a Hiúz ház mögött jobbra kell fordulni és onnan be az erdőbe, és utána a zöld plusz jelet kell követni. A fenyőerdő résznél zavaró, hogy a tanösvény elválik a kényelmes, széles úttól – valójában azzal párhuzamosan megy és vicces a zegzugos ösvény, idővel pedig visszavált a széles útra. Aztán tókerülés, az is nagyon szép és visszafelé már kiépített út van a horgásztó mentén a faluig. Balra van egy klassz játszótér, és ha még bírjátok, érdemes felmenni a kilátóba is, főleg, ha a fák már zöldek lesznek és nem feketék, mert Zsófit a Börzsöny fentről a Tiltott Rengetegre emlékeztette…

A Börzsöny, mint Tiltott Rengeteg

Sós-tó tanösvény, Székesfehérvár

Ez se rossz, kb. két órás séta, van nádas, palánkok, madárles és kilátó, kb. a Tüskevárnak megfelelő a feeling. A háttérben a Videoton-stadion elcsúfítja a látványt.

Szabolcsi Földvár

Ez nagyon messze van, persze mihez képest – ha például Tokajban jársz, akkor nincs is olyan messze. A Szabolcs nevű falu végén, a Tisza mellett maradt meg körben egy régi földsánc. Jópofa hely, körbe lehet a sáncon sétálni, belül például piknikezni… Én a helyiek helyében koncerteket rendeznék itt, mert körben a földsáncról pont úgy lehetne jobban látni a színpadot, mint a Budapest Parkban…

Ami nem tetszett

Tatai Fényes Tanösvény

Ezt mindenki nagyon dicséri, pedig nem nagy szám: a mocsár felett deszkákon járkálhatsz egy órát. A gyerekeknek konkrétan unalmas volt, az embereket pedig nem lehet rendesen kikerülni. Az egyetlen izgalmas rész a tavon való átkelés a csónakkal, ahol egy kötél mentén kell áthúzd magad. Volt, aki beborult, de sajnos mi csak hallottuk, nem láttuk… (van sima átjáró is, de akkor az egyetlen izgalmas dolgot is kihagytad a kirándulásból)

Mocsár Tata mellett

Alcsúti Arborétum

Ez is híres és a hóvirág-mező tényleg szép. De azon kívül egyáltalán semmi érdekes nincs benne, az egész semmivel sem érdekesebb, mint pl. a Népliget, és ahhoz képest a világ végén van és még drága is.

Bence-hegyi kilátó

Ez is csalódás volt. Egyrészt északra van a Velenci-tóhoz képest, vagyis minden napszakban szembesüt veled a nap. Szerintem maga a látvány sem nagy szám: síkság, a közepén egy tóval – én szeretem ezt a környéket, de mint panoráma, unalmas. A kilátóba is felesleges felmenni, mert

  • ugyanazt fogod látni, mint a parkolóból,
  • jól megvágnak (500 Ft/fő),
  • a járvány miatt várni kell, és
  • a jegyszedő egy bunkó, feleslegesen rászól a gyerekekre.

OK, ha a környéken jársz, a parkolóba esetleg érdemes felmenni szétnézni.

Kilátás a Bence-hegyi kilátóból

Naplás-tó

Ez is szép, de ugyanaz a baj vele, mint a többivel: nincs mit csinálni. Körbe lehet sétálni, élvezni a napsütést – felnőtteknek jó, a gyerekeknek unalmas. Előnye viszont, hogy autóval relatíve közel van (Pesten, Rákos és Cinkota között).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük