Adományozással ünnepelt az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány (Vakok Világa)

Erhartné dr. Molnár Katalin, Szuhaj Mihály, Torma ZsoltSzolid ünnepséggel és tízmillió forint értékű szoftveradomány átadásával ünnepelte működésének ötéves évfordulóját az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány.

A Vakok Általános Iskolájának Nádor termében rendezett ünnepségen Szuhaj Mihály kuratóriumi elnök ismertette az alapítvány elmúlt öt évben végzett főbb tevékenységeit. Ezek közé tartozik a használt számítógépek adományozása, a tanfolyamok szervezése, valamint honosították a nemzetközileg is elismert JAWS for Windows képernyőolvasó programot, amely a látássérült felhasználók számára lehetővé teszi a Windows operációs rendszer önálló használatát. Újdonság a MAGic képernyőnagyító program honosítása, amely az első professzionális képernyőnagyító szoftver, amely magyar nyelven is elérhető.

Szuhaj Mihály hosszasan méltatta továbbá a Scansoft-Recognita Rt. – az alapítvány egyik alapítója – adományozási tevékenységét. A cég tíz éven keresztül a Recognita Alapítványon, az elmúlt öt évben pedig az „Informatika a látássérültekért” Alapítványon keresztül támogatta a látássérült felhasználókat ingyenes optikai karakterfelismerő szoftverekkel.

Dr. Balázs-Piri László, a Scansoft-Recognita Rt. megjelent adminisztratív igazgatója elmondta, hogy az adományozási tevékenységet továbbra is fontosnak tartják, és reményei szerint azt a jövőben is folytatni tudják.

A másik alapító, az MVGYOSZ nevében Erhartné dr. Molnár Katalin főtitkár elmondta, hogy egy szervezet életében öt év nem nagy idő, mégis, az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány már bizonyította az életképességét. A dinamikusan fejlődő alapítványnak a főtitkár további sok sikert kívánt.

Az alapítvány szakemberei ezután a legújabb fejlesztéseket ismertették. Megjelent a JAWS for Windows 6.20-as program honosított változata (a szoftverről Torma Zsolt önálló cikket írt). Szintén megjelent a MAGic 9.30 képernyőnagyító program magyar nyelvű verziója, amelynek működését a honosítást vezető Sinka Imre kivetítőn is bemutatta.

A nyeremény szoftverekAz ünnepi beszédek előtt és után Varró Attila zongorajátéka szórakoztatta a megjelenteket, majd kiosztották az alapítvány nyár végi határidővel kiírt pályázatának nyereményeit. A több mint tízmillió forint értékű szoftvereket több mint száz nyertes vehette át a helyszínen.

További hír az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány háza tájáról, hogy a JAWS és a MAGic szoftverek legújabb demo verziói egyaránt letölthetőek az alapítvány honlapjáról. Lezárult továbbá az alapítvány 2005-ös, használt számítógépekre kiírt pályázatának elbírálása, a nyertesek névsora szintén elolvasható az alapítvány honlapján. A nyeremény-számítógépeket – értesítés és előzetes egyeztetés után – minden nyertesnek házhoz viszik az egész országban.

Szatmári Péter
Vakok Világa, 2006. január

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük