Kovács Kálmán: áttörés a látássérültek informatikai eszközei terén (Vakok Világa)

A jövőben az IHM-ben a kisebbségi fórum mintájára egy informatikai kollégium megalakítását tervezik. Ebbe a nagy fogyatékosügyi szervezetek delegálnának tagokat, és a szervezet lényegében az IHM fogyatékosokra szánt pénzének az elköltését véleményezné, koordinálná – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, melyen Kovács Kálmán és Göncz Kinga miniszterek március 1-jén közösen ismertették az IHM-ITP-25-ös pályázat eredményét és a látássérültekkel kapcsolatos további elképzeléseiket.

Szuhaj Mihály, Fehér István, Kovács Kálmán és Göncz KingaA sajtótájékoztatót az Informatikai és Hírközlési Minisztériumban tartották, ahol Fehér István, az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány által felkért szakember bemutatta a képernyőolvasó és képernyőnagyító programok működését. Kovács Kálmán informatikai miniszter a bemutató után elmondta, igazi áttörésként értékeli, hogy a látássérült emberek tekintetében megtalálták azokat a kisegítő eszközöket és célszoftvereket, amelyekkel biztosítható a látássérült emberek informatikai esélyegyenlősége, az információs társadalomba való bekapcsolódás lehetősége.

Az idei pályázati lehetőségekkel kapcsolatban mindkét miniszter úgy nyilatkozott, hogy azokat várhatóan március folyamán véglegesítik, ezért ott és akkor még nem tudtak konkrétumokkal szolgálni.

Göncz Kinga azt hangsúlyozta, hogy a vártnál lassabban haladó közlekedési akadálymentesítés mellett idén az információs esélyegyenlőségre is szeretnének hangsúlyt helyezni.

Az informatikai miniszter ismertette az IHM-ITP-25-ös pályázat kiírását és eredményét. Korábban a VV-ben is közreadtuk, hogy a tavaly nyáron kiírt, 131 millió forintos keretösszegű pályázaton látássérült magánszemélyek indulhattak, és képernyőolvasó, képernyőnagyító és optikai karakterfelismerő szoftverekre, scannerekre, továbbá a diákok számítógépre is pályázhattak.

A pályázaton összesen 435 magánszemély indult, közülük 415-en nyertek (a nyertesek listája az IHM honlapján megtekinthető). Újságírói kérdésre Révész Gábor, az IHM szakértője elmondta: a többi húsz pályázó elsősorban formai hiba miatt nem nyerhetett, például ha ő maga és még két tanú nem írta alá a pályázatot.

Szatmári Péter
Vakok Világa, 2005. április

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük