Zsófi és Dóri, 2015. november és december

Mióta Dóri járni kezdett, világra szóló barátok lettek Zsófival. Eddig se voltak rosszban, de Zsófi sokkal jobban tud játszani egy olyan kistesóval, akivel szaladgálni, ugrálni, tornázni és bohóckodni lehet. Eljátszanak egymással, kettesben is lehet hagyni őket, és Dórin is látszik, milyen gyorsan fejlődik Zsófi partnereként: rengeteg szót megtanult, tánclépéseket tesz, és segítőkészséget is tanul Zsófitól, elhozza vagy elviszi, amit kérünk. Zsófi pedig, ha akar, el tud vonulni egyedül is nagylányos játékokat játszani az emeletes ágy felső szintjére (ahol amúgy alszik), mert Zsófinak is kijár a privát szféra, ha éppen azt igényli.

A programok most főleg ünnepségek voltak, sorrendben Milán születésnapja, Zsófi születésnapja, Linda születésnapja. Persze megtartottuk Zsófi születésnapját itthon, szüleimnél, Noémi szüleinél és az óvodában is… Sok klassz ajándékot kapott, például jégvarázsos társasjátékot, mágneses-majmos ügyességi játékot, tőlünk pedig megkapta a régóta vágyott nagy, szárnyas pónit, ami gombnyomásra zenél. Aztán eljött a karácsony további ajándék-esővel, rocksztár Barbie-val, Dóri pedig építőkockákat kapott és ugatós kiskutyát – nyerő ötlet egyébként zajos játékokat venni a gyerekeknek!… Nóra nagyon szép tortát sütött Zsófinak, jégvarázsosat, a tetején képpel és Olaf figurával:

Zsófi elfújja a gyertyákat

Noémi mint SZMK-s szülő szervezte Zsófiék óvodás csoportjának ajándékait az ünnepségekre. Érdekes élmény volt: mindenkinek más-más igényei voltak például a Mikulás-csomag tartalmával kapcsolatban, de ez természetes, és végül sikerült is valamiféle kompromisszumra jutni. Az is kérdés volt, hogy a már befizetett összeg elég lesz-e, például kihozható egy “megfelelő” Mikulás-csomag 700 forintból? A legjobban pedig az elmúlt évekről szóló költségvetést hiányolom: miért nem tudjuk pontosabban előre, mire fog a pénz kelleni? Évtizedek óta minden évben, minden csoportban gazdálkodnak szülők a csoportpénzzel, még sincs egy Excel-táblázat, ami alapján tervezni lehetne. A csoportpénz nálunk például 600 forint havonta és eddig mindent kihoztunk belőle – de a másik csoportban kétezer, ott vajon mire költenek ennyit?!

Karácsonyi ünnepség az oviban

Itthoni változás, hogy én fürdetem most már Dórit is (Zsófit eddig is én fürdettem). Úgy éreztem, nem elég szoros a kapcsolatom a kisebbik lányommal, például soha nem volt olyan programunk, amit kettesben csináltunk volna. Úgyhogy átvettem Noémitől az esti fürdetését, és tényleg hasznos volt, most már közelebb állunk egymáshoz, jobban értjük egymást, jobban bízunk egymásban, szóval jó ötlet volt, még ha kicsit fárasztó is, hogy minden este mindkét lány fürdetése az én dolgom lett.

Zsófi elkezdett Legózni, és úgy tűnik, hogy nagyjából meg is érett rá. Például nagyon ügyesen fel tud építeni szinte bármit, ha van hozzá leírás. Elővettük az én régi Lego dobozaimat, és kis segítséggel, de alapvetően egyedül felépítette a régi benzinkutat, aztán szüleimnél a tűzoltóságot, és szépen el tud szórakozni vele akkor is, ha csak a saját feje után építget. Szerencse, hogy szüleim megőrizték az én régi csomagjaimat, mert amúgy nagyon drága Legót újonnan venni – a régiek viszont hibátlanul (ha nem is hiánytalanul) átvészelték az elmúlt 30 évet a dobozok mélyén.

Lego benzinkút

Szintén tanul Zsófi olvasni, lassan, de folyamatosan tanítom neki a betűket. Minden este gyakorlunk: sokáig csak én írogattam neki szavakat egy papírra, de most már az egyik Anna, Peti, Gergőt kezdte el olvasni. Mármint az első oldalon az első sort már majdnem el tudja olvasni egyedül, szóval ez még csak a kezdet, de mégis, valódi könyvből olvas valódi szöveget. A közértben pedig kérdezte, hogy az egyik üdítő milyen ízű, mire mondtuk, hogy talán olvassa el. És tényleg sikerült: “EPER”, sőt aztán ugyanazon az üvegen majdnem az is megvolt, hogy “AZ ERŐ LEGYEN VELED” – ebből tulajdonképpen csak a GY és V betűket nem ismerte még.

Szilveszterkor itthon voltunk, Zsófinak volt csak szilveszteri bulija… A Lurdy-házban a játszóházban szerveztek mulatságot, például 12 órakor visszaszámoltak, aztán pezsgőztek, fellépett Oláh Gergő… Déli 12 óra volt persze, a pezsgő is gyerekpezsgő, de Oláh Gergő teljesen igazi volt, aki mások mellett például Zsófit is felhívta a színpadra, ahol a Jégvarázsból énekelt. Az éjféli 12-kor pedig szépen aludt mindkét kiscsaj – féltünk, hogy felébrednek a durrogásra, de szerencsére simán átaludták.

Januárban pedig megjött a hóesés, végre, szüleimmel volt Zsófi szánkózni, itthon pedig kétszer is lementünk hóembert építeni. Elsőre még nem tapadt a hó, úgyhogy csak hódombot építettünk, másodszorra viszont már tapadt, és nagy, bazi hóembert készítettünk.

Zsófi hóembert épít

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük