Az év játéka: Soccer Stars

(Régi tervem, hogy a Commodore Világ legendás cikkeinek mintájára én is megpróbálkozzak a játékleírás-készítéssel. Az alábbi bejegyzés erre egy kísérlet.)

Gombfoci mobiltelefonon, kizárólag más játékosok ellen – erre az egyszerű alapötletre épül a Soccer Stars. Lehet gólra vagy időre játszani, telefonon, táblagépen vagy böngészőben, de az alapelv mindig ugyanaz: gólt kell rúgni az ellenfél kapujába.

A Soccer Stars az AppStore-ban (iPhone, iPad), a Play Store-ban (Android) és böngészőben érhető el, mindegyik változata ingyenes. A letöltés után be lehet regisztrálni vagy Guest-ként, vendégként játszani. A regisztráció előnye, hogy lehet profilképünk, a rendszer felismeri a Facebook vagy Google ismerőseinket és lehet egymás ellen játszani, vetélkedni vagy pénzt küldeni egymásnak. Szintén csak regisztrált játékosok tudnak pénzt gyűjteni, valamint jobb csapatokat és kezdő felállásokat vásárolni.

A játék elején a program megtanít a gombfoci alapjaira: az ujjunkat helyezzük a játékosra, húzzuk hátra a megfelelő szögben és engedjük el. Próbáljuk úgy eltalálni a labdát, hogy az beguruljon a kapuba – a fejlesztőknek ugyanilyen elven működő biliárd játéka is van egyébként.

Játékmódok

Négyféle játékmód van: 1 on 1, Tournament, Play with Friends és Practice Offline.

Soccer Stars nyitóképernyő

1 on 1: egy meccs, egy ellenfél ellen. Mindkét játékos bedobja a megfelelő összeget egy kalapba, amit a győztes elnyer. 25 (Brazil), 100 (South Africa), 500 (Russia), 2500 (Korea Japan), 3000 (Qatar), tízezer (England), ötvenezer (Italy), százezer (USA), félmillió (Spain), valamint 2,5 millió (France) kredittel lehet nevezni. A 25 és 100 kredites pályán kettő, a többin három gól kell a győzelemhez. Van két speciális pálya is: az All in pályán minden pénzünket fel kell ajánlani (de minimum ezer kredit szükséges), és négy gól kell a győzelemhez. Szintén speciális a 3000 kredites Qatar pálya, ahol viszont csak egy gólra megy a játék, vagyis aki az első gólt berúgja, már győzött is.

Tournament: egyenes kieséses kupa nyolc jelentkező között. A meccsek egyidőben zajlanak, és hogy ne kelljen túl sokat várni egymásra, ez időlimites játék: minden játékosnak 3 perc áll a rendelkezésére. Amikor te jössz, elkezdődik a visszaszámlálás, majd ha rúgtál, az ellenfél idejét kezdi el visszaszámolni. Akinek előbb elfogy az ideje, automatikusan veszít függetlenül attól, hogy addig ki hány gólt rúgott.

A nevezési díj 200 (Brazil), 3000 (South Africa), 4000 (Qatar) vagy 5000 (Russia) kredit, és 2-2-1-3 góllal lehet nyerni a továbbjutáshoz. A győztes ezer, 18 ezer, 24 ezer, illetve 30 ezer kreditet kap, a második helyezett pedig (a döntő vesztese) visszakapja az aktuális nevezési díjat (tehát a döntőig el kell jutni, hogy ne legyél mínuszban).

További játékmódok

Play with friends: játssz a barátaiddal! A regisztrált játékosoknak a rendszer nyilvántartja azokat az ismerőseit, akik szintén regisztrált Soccer Stars felhasználók. Közülük lehet kiválasztani egyet, akihez a Challenge gomb megnyomásával intézhetsz kihívást a 1 on 1 pályák egyikén. Ha az illető éppen online van, akkor a képernyőjére beúszik ez a kihívás, és ezt ő elfogadhatja vagy elutasíthatja. Értelemszerűen érdemes előre megbeszélni, mikor akartok együtt játszani.

Practice Offline: ha nincs kéznél internet-kapcsolat, vagy csak egy készüléken áll rendelkezésre a játék, akkor ennek segítségével egy képernyőn is tudtok ketten játszani. A meccsek két gólig tartanak és 25 kreditet kell fizetni. Ha a játék elindításakor nincs elérhető internet-kapcsolat, akkor ez az egyetlen lehetséges játékmód.

Ellenfelek

Ha kiválasztottál egy játékmódot, a rendszer kikeresi számodra az ellenfelet. 1 on 1 módban próbál hozzád hasonló erősségű játékost találni, de nagyon sok függ attól, hogy az adott időszakban kik vannak online egyáltalán és hogy mekkora téttel akarsz játszani. 25 kreditért szinte biztosan találsz magadhoz hasonlót, a tízezres pályán viszont már csak profikba futsz majd bele. Tournament módban a tapasztalat nem számít, a rendszer jelentkezési sorrendben tölti fel a helyeket. A drágább kupáknál gyakran várni kell arra, hogy elegendő jelentkező összegyűljön – az ötezer kredit nevezési díjú Russia Tournamentre például szinte soha nincs elég jelentkező.

A játékosok 99%-a fiú vagy férfi, csak ritkán van alkalom lányok ellen játszani. És persze sohasem biztos, hogy az játszik a másik oldalon, akinek a képét látod: itt például egy 26-os szinten levő kislány lett az ellenfelem – vagy inkább az édesapja, aki amúgy büszke a lányára?

Az ellenfelem egy kislány

Játékosok a világ minden részéről akadnak, amit az ellenfelek nevén kívül az adott ország zászlója is jelez. Sok magyar játékos is van, főleg a 200 kredites (tehát népes) Brazil kupában lehet összeakadni magyarokkal.

A pálya felépítése

Ha megvan az ellenfél vagy összejött elég jelentkező egy kupához, a képernyőn megjelenik maga a pálya. A bal felső sarokban látszik a profilképed és a neved, a jobb felsőben az ellenfélé. Ha rákattintasz, különböző információkat kaphatsz róla, amelyek közül a legfontosabb, hogy milyen csapattal játszik (erről majd később). Középen van kiírva a tét és az eredmény. A jobb alsó sarokban lehet felállást változtatni (erről is majd később), a bal alsó sarokban pedig kilépni (vagyis feladni a meccset és elveszteni a pénzt) vagy a beállításokon változtatni.

Soccer Stars pálya

A képernyő legnagyobb részét a stilizált focipálya foglalja el. A különböző pályák színezése más és más, ez kellemes változatosságot kölcsönöz a játéknak, technikailag azonban szinte teljesen egyformák. Az ünnepi szezonban volt lekerekített sarkú pálya, ahol vadonatúj trükköket lehetett alkalmazni, illetve olyan is, ahol szélesebb volt a kapu, így könnyebb volt gólt rúgni – de az ünnepek végével ezeket sajnos eltüntették.

A profilképed mellett érhető el a chat, amelyben előre rögzített üzenetek közül lehet választani. A játék Facebook-oldalán sokan, sokszor kérték már, hogy a chat üzenetei legyenek szabadon szerkeszthetők, a politikai korrektség azonban nyilvánvalóan megköveteli, hogy ne üzenhess idegeneknek akármit. A most elérhető szövegek pozitív üzenetek küldését teszik lehetővé, például sok szerencsét, köszi, micsoda gól, jó vagy, bocs de rohannom kell… Érdekesség, hogy a Good luck-ot sokan használják abban az értelemben, hogy „csak szerencséd volt” – nyelvtanilag nem stimmel, de amúgy kifejező.

Csapatok

Minden csapatnak négy ismérve van (a design-on kívül):

Time: a lövéshez rendelkezésre álló idő – ez nem túl fontos, mert alapesetben sem kevés, a kupákban pedig úgyis mindig sietni kell.

Force: mennyire erősen tudod meglőni a labdát. Ez akkor érdekes, ha messzebbről, illetve mandinerből akarsz gólt lőni, egy gyengébb csapattal a labda esetleg el sem jut az ellenfél kapujáig.

Aim: célzási pontosság, ez a legfontosabb. Alapesetben egy kis nyíllal tudsz célozni, de ezt jobb csapatok részére a rendszer meghosszabbítja, így sokkal pontosabban tudsz lőni. Például ha a labda félpályánál van, te pedig a saját alapvonalad közeléből indulsz, akkor a default csapattal nincs sok esélyed – a Barcelonával viszont szinte biztos gól.

A fenti három tulajdonság három 10-es skálán van ábrázolva. A default (kék csillagos) csapat 1-1-1-es, Ausztrália nemzeti válogatottja 1-4-3-as, Németország 4-7-4-es, a Real Madrid 5-5-7-es. Én régebben 800 forintért megvettem az 5-6-6-os Barcelonát, mert ennyit érdemes szánni a játékra: most az ellenfeleim 99%-ánál jobb csapatom van, és a kezdő játékosoknak eleve demoralizáló lehet a Barcelona ellen kiállni. Érdekesség, hogy ha két játékos ugyanazt a csapatot vásárolta meg, akkor a pályán mindenki ugyanazt a mezt fogja viselni. Ez amúgy nem vészesen zavaró: amikor te jössz, megkülönbözteti a te játékosaidat, tehát akikkel lőni tudsz, a többiek pedig úgyis csak útban vannak…

Mindkét csapat a Barcelona

A csapatokért fizetni az AppStore-ban és a Play Store-ban megszokott módokon lehet, de mivel nekem ezek egyike sem volt megfelelő, végül böngészőben, a Facebookon keresztül elindítva a játékot, PayPallal fizettem ki a pénzt (tehát így is lehetséges).

Salary: fizetés, ez a csapatok negyedik tulajdonsága, minden nyereményedből ennyi százalékot fognak levonni tőled. Ha például 500 kreditet kockáztatsz és nyersz, nem 1000 kreditet kapsz vissza, hanem 5%-os Salary esetén csak 950-et. Hasonlóképpen egy 200 kredites Brazil Tournament megnyerésével nem 1000 kredittel leszel végül gazdagabb, hanem a nevezési díjat is figyelembe véve kevesebb, mint 800-zal.

Formations

A Formations a játékosoknak azt az elrendezését jelenti, ahogy a meccs elején, illetve gól után a pályán elhelyezkednek. Nagyon fontos, hogy ez hatékony legyen, akár te kezdesz, akár az ellenfél, akár támadni szeretnél, akár védekezni. Az ideális felállás az lenne, ha 4 játékos bent állna a kapuban, egy pedig támadna – van egyébként ilyen, de rengeteg pénzbe kerül.

De szerencsére a kezdők számára elérhető felállások nagyon jól beválnak hosszútávon is. Az a fontos, hogy ne cserélgesd őket folyton, hanem válassz egyet és azt alaposan ismerd meg, illetve gyakorold be a használatát. Az én kedvencem sokáig az Eagle volt, amivel kezdés után rögtön vissza lehet húzódni a kapuba védekezni, ketten pedig pont útban vannak az ellenfélnek középen. Aztán hónapokig gyűjtögettem a pénzt, és összespóroltam a pénzt a már profinak mondható „The Web” nevű felállásra, ahol egy mozdulattal három játékost tudok a kapuba állítani rögtön a középkezdés után – sok sikert hozzá, hogy ezeknek rövidtávon gólt lőj…

Stratégia

A kezdő játékosok általában nagyon gyorsan gólt akarnak rúgni, és eközben kapitális hibákat vétenek. A profi játékosok csak ritkábban rúgnak kapura, de az nagy eséllyel tényleg gól is lesz, és sokkal, de sokkal ritkábban hibáznak.

A legfontosabb, hogy a kapuban mindig álljon valaki. Itt például az összes játékosom felsorakozott a kapu előtt, csak a labda volt sajnálatos módon a sorfal rosszabbik oldalán…

Sorfal belső oldalán van a labda

Ha az ellenfél kirúg téged a kapudból, akkor is menj vissza legalább egy-két játékossal védekezni. Eközben te is rugdosd ki az ellenfél játékosait a szemközti kapuból – a játék nagy része általában azzal telik, hogy a labda helyett a játékosok egymást rugdossák. Ezt is sokan bírálják a már említett Facebook oldalon, és ezt már szerintem is jogosan: néha kifejezetten fárasztó, ahogy az ellenfél kirúg engem a kapumból, én visszatérek, és ezt ismételgetjük néha 10-15 körön át, miközben a labda háborítatlanul pihen egy sarokban, ahonnan ugyanis kifejezetten nehéz gólt lőni.

Szintén gyakori taktika az időhúzás. Főleg 1 on 1 esetén idegesítő, ha az ellenfeled eldugja a labdát egy sarokba, és csak a te játékosaidat rugdossa szét a kapudból azt várva, hogy tiszta legyen előtte az út. Ez iszonyú fárasztó, de nincs igazi ellenszere, vissza kell sietni a saját kapudba és kivárni, amíg a másik szíveskedik végre megpróbálkozni azzal, hogy a labdába is rúgjon egyet… A Tournament játék azért jobb, mert ott közben ketyeg az óra, tehát ha több időd van, mint az ellenfélnek, akkor szórakozzon csak nyugodtan, ha viszont neked van kevesebb időd, mindenképpen meg kell próbálnod kirobbantani a labdát és gólt rúgni.

A nyerő taktika általában a hatékony védekezés: állj a labda elé, hogy az ellenfél ne tudja berúgni a kapuba. Ha pedig hibát követ el – és a többségnél erre nyugodtan lehet számítani -, akkor bumm. Mindezt Tournament esetén sietve, hogy ha elfogy az idő, akkor is te nyerj. A góllövéshez pedig érdemes figyelembe venni a falakat, mert a gólok kétharmadát mandinerből rúgják a játékosok.

Szintek

A játék folyamatosan méri a játékosok megszerzett tapasztalait, úgy, hogy minden meccs végén újabb szurkolók csatlakoznak a csapathoz… Ha elegendő új rajongó összegyűlik, szintet lépsz, és ez fogja meghatározni, hogy a jövőben milyen ellenfeleket ad a rendszer. A „szint” tehát technikai értelemben „tapasztalatot”, és nem „tudást” tükröz, de azért a magasabb szintű játékosok általában sokkal jobban is játszanak.

Pénzszerzés

1 on 1 meccseken a győztes elnyeri a vesztes pénzét, Tournament esetében pedig a győztes kap egyedül nagyobb összeget, illetve a második helyezett legalább a nevezési díjat visszakapja. Itt például már eljutottam a döntőig, tehát legalább a nevezési díjat biztosan visszanyerem végül:

A Brazil kupa döntőjében

A rendszer úgy van kialakítva, hogy egyre nagyobb összeg kockáztatására késztessen: ha összegyűlt például tízezer kredited, a 1 on 1 meccsek közül egyből a tízezrest fogja ajánlani. Csakhogy ott már az ellenfeled is annyival erősebb lesz – könnyű tehát lenullázni a számládat. Mindez természetesen azért van, hogy aztán valódi pénzért vegyél játékpénzt, amit tolakodó reklámok formájában számtalan alkalommal ajánl is a rendszer… (de a meccset sosem zavarja meg reklám)

A játékban van ingyen pénz is: 60 percenként kap minden játékos 25 kreditet, de el kell indítani a játékot, hogy ezt besöpörhesd. 24 óránként meghúzhatod a félkarú rablót, ez 25-600 kredit között fizet. Valamint küldhetsz ajándék pénzt az ismerőseidnek és ők is neked, naponta 100-150 kreditet (és ezt nem a sajátodból, hanem ingyen).

A kredit mellett a játékban van papírpénz is, ebből minden szintlépésnél kapsz tízet (de ilyet is tudsz valódi pénzért is vásárolni), ezt szintén csapatokra és felállásokra lehet elkölteni, vagy a nevezési díjat is ki lehet pótolni belőle.

Folyamatosan vannak Challange-ek, kihívások, az aktuálisat mindig a főoldal tetején lehet megtekinteni. A Challenge arról szól, hogy adott eredmény elérése után plusz pénzjutalmat is kapsz, például adott mennyiségű 1 on 1 mérkőzés elnyerése után, vagy adott mennyiségű gólt rúgtál és így tovább. Aktuális újítás most a heti bajnokság: ebben közvetlenül összeméri az adott heti nyereményedet a veled kb. egy szinten levő játékosokkal (My League), a barátaiddal (Friends), a honfitársaiddal (Country), sőt az egész világ összes játékosával (World), és mindig az első három nyer valamilyen összeget. Ezek közül általában a liga érdekes, mert az ad reális visszajelzést a teljesítményedről. Én például az egyik héten 78 ezer kreditet nyertem, és ezzel az Ezüst liga 58. legjobbja voltam:

Heti bajnokság állása, 58. vagyok a ligában

A játék varázsát az adja, hogy mindig, minden ellenfeled valódi ember lesz, focirajongó srácok, ritkábban lányok a világ minden részéről. A játék ennek megfelelően változatos és izgalmas, hiszen minden csak rajtad és az ellenfeleden múlik, aki lehet egy béna kezdő vagy sohasem hibázó profi is. Érdemes hosszabb távú célokat is kitűzni magad elé, például megnyerni minden egyes kupát legalább egyszer, legyőzni a haverokat a heti versenyben, vagy összegyűjteni a pénzt egy jobb csapatra vagy felállásra. De egy meccs általában csak 1-2 percig tart, ha van egy kis időd, érdemes kipróbálni!

8 thoughts on “Az év játéka: Soccer Stars

 • 2016. június 29. szerda at 07:39
  Permalink

  Szia !
  A cipőkről tudsz valamit ?
  Van valami jelentőségük, milyet választasz, hány van belőle stb. ?
  Kösz
  Apooca

  Reply
  • 2016. június 29. szerda at 18:05
   Permalink

   Elnyerni lehet őket, ha nyertél 5/10/15 adott típusú meccset. Pl. ha 10-szer megnyered a 25-ös meccset, kapsz egy arra a pályára jellemző cipőt. A sok cipő azt jelenti, hogy többféle pályán és játéktípusban is király vagy! Magára a játékra pedig nincs hatással, max. dicsekedni jó.

   Reply
 • 2017. május 30. kedd at 15:04
  Permalink

  Szia!

  Én Magyarországon tartózkodom, míg az, akivel játszani szeretnék (play with friends) az USA-ban. Egyikőnk sem kapja meg a kihívást, pedig előre megbeszéljük, egyszerre vagyunk bent. A távolság befolyásol valamit? Mit tudunk tenni?

  Válaszodat előre is köszönöm!

  Reply
 • 2017. december 12. kedd at 05:43
  Permalink

  Helo!Ez egy kurva nagy csalás!Már sokszor jártam így de ez most nagyon felidegesitett.Képernyőfotot készítettem ahogy legyalázom 90 es szintű kis köcsögöt 3:2 re az orosz pályán,majd 5 mp múlva “connection slow” problémára hivatkozva 2:2 ről folytatódott a meccs,holott a netemmel semmi baj sem volt most sem,mint ahogy már nagyon sokszor sem.Tele a tököm az ilyen aljas csaló szoftverekkel,töröltem is a gecibe.Bárcsak felelősségre lehetne vonni emiatt az illetékes faszfejeket.

  Reply
 • 2018. április 11. szerda at 08:24
  Permalink

  Sziasztok,kèrdèsem ha elêrem a 150es szintet utàna vège a jâtêknak vagy….?

  Reply
 • 2018. október 2. kedd at 11:24
  Permalink

  Sziasztok!
  A heti bajnokságban nyertem valamennyi kreditet, de az nem növeli a kredit egyenlegemet. Ez hiba vagy valahol máshol kellene keresnem?
  Megjelenik egy ablak, amiben szerepel a díj, a megosztás gombokat lehet megnyomni, meg leikszelni az ablakot. Mivel megosztani nem akarom, lecsukom, lehet, hogy ez a gond?

  Reply
 • 2020. április 27. hétfő at 16:10
  Permalink

  Lehet,hogy régebben nem voltak ekkora csalások ebben a játékban,de most leírhatatlan,hogy mekkora gazemberség zajlik.
  1) – A zsetonjaimról úgy leszedi az erőt a rendszer,hogy „nyugdíjas játékosoknak” tűnnek a pályán. (Vásárolt játékosok). Ellenfelem,pedig a kezdő alap zsetonokkal játszik,de úgy mennek mint a villám az enyéim mellett.Igaz,hogy nem mindig,csak akkor mikor a „rendszer” azt akarja,hogy sorozatosan veszítsél.Tök üres kapura lövők,a nyíl is mutatja,hogy egyenesen a kapura irányul,és végül a kapufán landol a lövésem,és ezt számtalanszor eljátssza velem.
  2). – Kezdésből,ha a kapuba megy a labda,az érvénytelen.Ez a 60-ál magasabb szintű játékosoknál nem így van.Kezdésből a labda teljes terjedelmével a kapumban van,de nem számít kezdésből lőtt gólnak?! Miért? Mert a rendszer segít a magasabb szintű játékosoknak? Nem vagyok profi,de évekkel ezelőtt már játszottam rengeteg mérkőzést,de mikor látom,hogy olyan játékosok nyernek ellenem akik azt sem tudják,hogy hogyan kell meglőni a labdát,idegesítővé kezd válni.A „rendszer” úgy van beállítva,hogy annak érdekében,hogy rávegyen,a vásárlásra, ellehetetleníti a játékomat! Ez színtiszta csalás! A szomorú az,hogy ezt gyerekek ellen is elköveti
  3). – Annyira túlzásba viszi a reklámokkal,hogy sokszor készültem lőni,és betette a reklámot elém,hogy ne lássak semmit.
  4).- A legpofátlanabb csalás az,amikor belövöm a gólt,és az ellenfelednek írja jóvá,vagy amikor vezetek,végül befejeződik a játék,és az ellenfelem viszi a pontokat?!
  Nem tudom,hogy ki hogy van vele,de ha már elér valaki egy bizonyos szintet,miért nem tud játszani? Miért kel a „rendszer” csaljon a javukra?
  Ez egy ingyenes játék,ami magyarán mondva a legnagyobb rabló! Kivetkőzött szélhámos tekergők,akik nemzetközileg kicsalják az ember szemét.Személy szerint hatósági eljárást ind itatnák ellenük,és mind rács mögé dugnám a szervezőket és azokat akik beállították a rendszert.

  Reply
  • 2020. május 1. péntek at 12:36
   Permalink

   Soccer Stars
   2016-ban – Az év játéka: Soccer Stars
   2020-ban – Az év csalása: Soccer Stars

   Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük