Isaac Asimov: Alapítvány

Isaac Asimov: AlapítványMűveltségem fehér foltjainak satírozgatása végett olvastam el, és mert Südi Peti is ajánlotta. Sokkal rövidebb, mint a gigantikus antológiák alapján gondoltam, ez az alapkönyv csak 256 oldal, aminek persze van folytatása is, előzménye is egy rakás, de azokat még nem olvastam el.

A legnagyobb baj vele, hogy nem túl eredeti a történet. Alapvetően John Scalzi: Vének háborúja sorozata lett lenyúlva, űrháborúk és szélhámosságok zajlanak generációkon keresztül, de természetesen a Trónok harcából is ismerős, amikor királyok és alkirályok harcolnak egymással a hatalomért. A világtól elvonuló tudósok/vállalkozók a Veszett világból lettek koppintva, a Terminus név pedig a The Walking Dead tévésorozatból. Az pedig, hogy az atomerőmű lenne a nyerő technológia, már ma is rendkívül kínos, nem hogy harmincezer év múlva…

Ennek ellenére a könyv stílusa friss és élvezetes, az évszázadokat felölelő történet izgalmas, a kortárs sci-fi rajongóinak bátran ajánlható.

5 thoughts on “Isaac Asimov: Alapítvány

  • 2015. december 26. szombat at 07:04
    Permalink

    Ilyen rövid bejegyzésben hogy sikerült ennyi butaságot összehordanod? Az Alapítványt 1942-ben írta Asimov, szóval nehezen „koppintott” volna a Walking Deadből, és a többi műből, amit felsoroltál.

    Reply
    • 2015. december 26. szombat at 08:13
      Permalink

      (sóhaj) Valaki nem érti az iróniát: természetesen arra utaltam, hogy számtalan mai művet inspirált ez a klasszikus kötet.

      Reply
      • 2015. december 26. szombat at 09:21
        Permalink

        Szép védekezés, ellenben én úgy látom, nem volt itt semmi irónia. Csupán nem készültél fel elégségesen a témából.

        Reply
        • 2015. december 26. szombat at 09:48
          Permalink

          (újabb sóhaj) Ez nem „védekezés”. Ha nem érted az iróniát az sem gond, de valószínűleg egyszerűen rossz a humorom. Évente százával olvasok könyveket és írok kritikákat, nyilván nem tudtam, hogy Isaac Asimov: Alapítvány című klasszikusa nem egy kortárs mű, köszi, hogy felhívtad rá a figyelmem!

          Reply
  • 2015. december 26. szombat at 09:25
    Permalink

    Az meg, hogy az atomerő kínos lenne… Hát 70 éve így képzelte el a szerző a jövőt. Sok minden igaza is lett. 🙂

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük