Zsófi, ötvennegyedik hónap, Dóri, mínusz első hónap

A jelek szerint Dóri kivárja a negyvenedik hetet a születéssel – nagyon helyesen, mert valahol azt olvastuk, nagyobb esélye van különböző betegségekre, ha nem várja ki, főleg az agyának jobb, ha ilyenkor még odabent fejlődik. Noémi hasa mondjuk fájdogál, mert most már nem szed magnéziumot, és Dóri is mozgolódik, néha nagyon vicces, ahogy a mozgását szabad szemmel is tisztán lehet látni. Egyszer jól ráijesztett a nővérére, amikor Zsófi rátette a kezét Noémi hasára, és Dóri pont akkor rúgott egy nagyot, Zsófi csak úgy ugrott el onnan…

Zsófi hónapja pedig főleg a Jégvarázsról szólt. Annak idején megnéztük vele a filmet moziban, most pedig letöltöttük, és gyakorlatilag egyfolytában ezt nézte itthon. Már amennyit tévézhet egyáltalán, kb. a felét nézte meg minden nap, másnap a másik felét és aztán elölről újra. Megragadta a lelkét Elsa királynő kétségtelenül drámai helyzete, amit sokszor el játszott: fogott egy takarót, palástként magára vette és fel-alá járkált a lakásban, és mindent megfagyasztott maga körül. Ez itt a vonatkozó részlet a filmből, Elsa drámai elvonulása, Zsófi szinte az összes gesztust tökéletesen el tudja játszani belőle:

Többször eljátszottam vele aztán az egész filmet is. Ilyenkor igazságosan elosztottuk a szerepeket: ő volt Elsa királynő, én pedig mindenki más, és amíg Elsa éppen nem volt a színen, ő a jégpalotában (a szobájában) depizett. Gondolkoztunk is, hogy nem árt-e neki, hogy ennyire beleéli magát, de azt hiszem, hogy nem, sőt mikor ezt írom, mintha lassan kezdene is lejönni róla. Vicces film egyébként, engem is elszórakoztat, és az is érdekes volt, hogy miután letöltöttem Zsófinak az angol nyelvű verziót, sokáig kifejezetten azt akarta csak nézni. Érdeklődők számára ajánlok még két videót:

  • Egy vicces jelenet Olaffal, a hóemberrel és Svennel, a rénszarvassal – ez a jelenet konkrétan nincs benne a filmben, de a humorát visszaadja (Videó a Youtube-on)
  • A Let it go című sláger 25 nyelven elénekelve, nagyon szép, és az olvasni nem tudó gyerekkel ki lehet próbálni, megismeri-e a magyart a nyelvek közül (Videó a Youtube-on)

 

Volt ismét Garfield-matricagyűjtés a Sparban, ilyenkor szorgalmasan gyűjtögetünk mi is. Noéminek és Zsófinak jó szórakozás ragasztgatni, és most külön is hasznos volt, hogy Zsófi gyakorolta közben a számokat. Ő olvasta fel ugyanis a sorszámot a matricák hátuljáról, hogy Noémi ki tudja keresni a könyvben a matrica helyét, és ezzel alaposan begyakorolta a számjegyek felismerését egytől tízig.

Aztán volt Zsófinak névnapja, kapott egy sellőlányt, akit már régebben kinézett, tényleg nagyon szép baba egyébként, és jól alakítja Anna szerepét is a Jégvarázsból… Meg kapott egy rollert, úgyhogy most rollerezik, ennek pedig az az előnye, hogy Noémi később is le tudja majd cipelni magával (nem úgy, mint egy biciklit). Illetve kapott egy kis perselyt, és minden nap kap bele zsebpénzt, amit a hétvégén elkölthet fagyira (vagy amire akar). Még nem tudom, ez mennyire lesz ez alkalmas arra, hogy pénzügyi tudatosságot tanítsunk Zsófinak, de valahol el akartuk kezdeni. A múlt héten már vett is magának fagyit a saját pénzéből, amit ügyesen ő is fizetett ki.

Kialakult egy szokás az óvodás csoporttal, hogy a gyerekeket az ovi után is ugyanarra a játszótérre visszük el délután (illetve viszik az anyukák). A gyerekek szeretnek egymással az ovin kívül is találkozni, és nekünk is hasznos, mert ilyenkor látjuk őket együtt, és sokkal jobban megismerjük őket, illetve megértjük a viselkedésüket. Zsófiról például kiderült, hogy mindenki odáig van érte, a lányok és a fiúk is. Ez főleg azért lehet, mert kisebb náluk, de nem annyira, hogy ne tudnának együtt játszani, és szívesen alkalmazkodik a nagyobbak mindenféle ötleteihez. De a többiek is rendesek, szépen, normálisan eljátszanak, jó kis társaságuk van szerencsére ismét (a bölcsiben is az volt). Az egyetlen, amire vigyázni kell, hogy a többiek már nagyobbak és ügyesebbek nála, ki tudnak például egyedül szállni a babahintából… Múlt pénteken Zsófinak ez kevésbé sikerült, úgyhogy majdnem dobott egy hátast, majd még aznap a mérleghintáról már tényleg leesett, hátra szaltóval arcra… Szerencsére másnapra már csak az orrán volt egy kis heg, úgyhogy egész jól megúszta.

Zsófi a Vidámpark klasszikus körhintáján

Voltunk kétszer a Vidámparkban is – most Holnemvolt Park a neve, de ettől még ez a régi Vidámpark, a klasszikus régi játékokkal. Ezek egy részét Zsófi is élvezte már, például a Mesecsónakot, a Barlangvasutat, a klasszikus körhintát és az új állatsimogatót. Más részük nekem tetszett, például a Hullámvasút és a Szellemvasút, úgyhogy jól elvoltunk, Noémi pedig egyelőre a partvonalról szurkolt…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük