Nyugat-Szahara történelmi helyzetéről (Élet és Tudomány)

Besenyő János: A nyugat-szaharai válság – Egy magyar békefenntartó szemévelA szerző, Besenyő János ENSZ-békefenntartó volt Nyugat-Szaharában, és a már megjelent tanulmányai után most egy kötetben foglalta össze a térséggel kapcsolatos eddigi tudását és személyes tapasztalatait. A könyv első része általános földrajzi áttekintés Nyugat-Szaharáról, az éghajlatáról, növény- és állatvilágáról és az ott élő nomád törzsek életéről. A második fejezet egy részletes történelemtankönyv a nyugat-szaharai nép sorsának korábbi fordulatairól: egymást követték a törzsi háborúk, a harcok a szomszédos országokkal, majd a gyarmatosítás után a spanyolok és a franciák ellen is. A szerző rendkívüli részletességgel dolgozta fel az ország történetét, számtalan kisebb-nagyobb háborút mutat be, magyarázatokkal kiegészítve a tényeket.

Ezután lassan rákanyarodik azokra az eseményekre, amelyek közvetlenül a mai helyzet kialakulásához vezettek, és ha lehet, még jobban belemegy a részletekbe. A spanyol gyarmatosítók távozása után az itt élő törzsek nem tudtak saját országot alapítani, ehelyett a szomszédos Marokkó szinte azonnal bevonult és elűzte a nyugat-szaharai nép jelentős részét.

A felszabadítási harc máig is tart, amelynek egyes szakaszait a könyv részletesen bemutatja, úgy a katonai akciókat, mint a diplomáciai törekvéseket. A könyvből megismerhetjük az ENSZ-nek a területtel kapcsolatos munkáját is: a cél alapvetően egy ügydöntő népszavazás megtartása arról, hogy Nyugat-Szahara önálló ország vagy Marokkó része legyen. A részletekről azonban évtizedek óta nem tudnak a felek megállapodni, aminek az okait a szerző szintén nagyon pontosan elemzi.

Besenyő János könyve végén egyenként bemutatja az ENSZ békefenntartó táborainak elhelyezkedését és működését, számtalan hasznos és érdekes dolog derül ki, ami egy békefenntartó napi rutinjához hozzátartozik. Bemutatja a menekülttábor életét is, olyan részletekkel együtt, mint a mobiltelefonok elterjedése, a higiéniai viszonyok vagy a szabadságharcosok vezetőinek politikai helyzete.

A szerző a kötet elején a semlegességét hangsúlyozza, ami el is várható egy egykori békefenntartótól. A kötetben ennek ellenére sokszor érezhető a szimpátiája az elüldözött nyugat-szaharai nép iránt. Afféle katonai könyvről van szó, amely a folyószöveges formátum miatt olvasmányként kissé monoton, viszont elképesztően részletes ismeretanyagot tartalmaz. (A nyugat-szaharai válság – Egy magyar békefenntartó szemével. Publikon Kiadó, 356 oldal, 3 126 forint)

Szatmári Péter
Élet és Tudomány, 2014. január

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük