Kölykökből művészek (Élet és Tudomány)

Patti Smith: KölykökPatti Smith 1946. december 30-án született Chicagoban, és már a családjában rengeteg különböző hatás érte. A szüleinek keményen kellett dolgoznia, ezért már kisgyerek-korától kezdve ő vigyázott a húgaira és az öccsére. Rengeteget olvasott, csodálatos képzelete volt, amelyet a közeli erdőkben, mezőkön kamatoztatott, amikor szerepjátékokat játszott a testvéreivel. Mélyen vallásos család voltak, ugyanakkor csodálták a művészeteket is, édesapjával komoly vitáik voltak arról, hogy Salvador Dali vagy Picasso az elismerésükre inkább méltó festő.

Robert Mapplethorpe alig két hónappal volt idősebb nála, és már kiskorában az esztétika volt a mindene: az egyéni színhasználat festés közben, az ékszeres ládika csillogása, a templomi díszek különleges fénye. Patti és Robert is mindenáron művész akart lenni, és amikor 1967 nyarán egymásra találtak, azonnal megértették és támogatni kezdték egymás törekvéseit. Egyikük sem kötődött szorosan valamilyen művészeti ághoz, Patti rajzolt és verseket írt, Robert különleges installációkat készített, majd fényképezni kezdett.

A könyv legfőbb témája kettejük művészi útkeresése a hetvenes évek New Yorkjában. Az áttörést a Chelsea Hotelben lakva érték el, ami akkoriban a legkülönbözőbb feltörekvő művészek otthona volt. Ennek köszönhetően sok más, akár világhírű művész felbukkant a környezetükben, és így a könyvben is: ugyanazon az emeleten lakott Bob Dylan, a Max’s étterembe jártak vacsorázni, akárcsak Andy Warhol és barátai, és amikor Patti nem mert bemenni egy klub nyitóbulijára, Jimi Hendrix leült mellé a lépcsőre és úgy vigasztalta.

A megélhetésük érdekében Patti ezalatt könyvesbolti eladó volt, Robert pedig prostituált. Ekkor már nem voltak egy pár, főleg miután Robert felfedezte homoszexualitását, de a barátságuk Robert élete végéig kitartott. A könyv nagyon őszinte, Patti nyíltan, de nem naturálisan mutatja be az életüket, nehézségeiket. Látjuk azt is, ahogy a művészi karrierjük beindult: Robert fotózni kezdett, majd gazdag mecénás-barátra tett szert, Patti pedig színdarabokban lépett fel és rockkoncertek előtt olvasott fel verseiből. Később énekelni is elkezdett, zenekart alakított, és kialakította sajátos stílusát – amelyről máig is híres, és amivel például Madonnára vagy az R.E.M.-re is hatással volt – a költészet és a rockzene egyesítését. A könyvet a később világhírű fotóssá vált Robert fényképei illusztrálják.

Patti még életében megígérte barátjának, hogy megírja a közös történetüket egy könyvben. Kár, hogy ennyi ideig várt vele, ugyanakkor nagyszerű, hogy végül megírta. Művészettörténeti jelentőségű kordokumentum és egy barátság szépirodalmi igényű ábrázolása: a „punk nagymamájának” életrajza fontos és szép kötet egyszerre. (Patti Smith: Kölykök. 2012, Magvető Kiadó, 376 oldal, 3490 forint)

Élet és Tudomány
2013. május 31.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük