Zsófi, negyvenedik hónap

Május elején megműtik Zsófit, kiveszik az orrmanduláját, ahogy az várható is volt. Ebben a hónapban is végig taknyos volt, állandóan fújni kell az orrát, úgyhogy jó lenne már átesni ezen.

Bölcsibe mondjuk tudott járni ebben a hónapban, szerencsére, mert nagyon jó élményei voltak. Totál összenőttek a kis barátjával, a gondozónők szerint házaspárra hasonlítanak. Mindent együtt csinálnak, együtt bujkálnak a kis házban, együtt játszanak, és egy asztalnál is esznek (ez utóbbi nem rajtuk múlt, viszont innen eredhet a közelebbi ismeretség). Egyszer Noémi arra érkezett meg, hogy a gondozónő mesét olvasott a csoportnak, ők viszont ketten külön vonultak és egymásnak meséltek mesét egy könyvből…

Babázni kezdett – egy lánytól ez nem annyira meglepő, de Zsófi eddig nem volt igazán babás. Most viszont szépen elszórakozik velük, altatja, vizsgálja, öltözteti őket. És mindezt egyedül, mert most először hosszabb ideig is el tud játszani egyedül. Olvasni is szeret a babáknak, itt pedig Bencével olvastak, aki már iskolás, tehát tényleg tud olvasni, Zsófi viszont ragaszkodott hozzá, hogy ő is tud…

Zsófi és Bence egy-egy könyvet olvasnak

Ahogy a bölcsődében szocializálódik, új viselkedési mintákat is tanul, és az az itthoni viselkedésén is határozottan észrevehető. Bátrabb lett (ez jó), sőt néha már erőszakos (ez nem), egyre jobban fejezi ki magát. Bővül a szókincse és észrevehetően több mindent megért. A beszélgetésben most valahol ott van a határ, amikor a munkahelyi dolgokat beszéljük meg Noémivel, ezt még nem érti, de már ezekből a beszélgetésekből is egyre több mindenre kérdez rá.

A bölcsiben az is nagyon klassz, hogy sokféle programot csinálnak nekik, például diavetítés van, valamint ők maguk is ragasztanak, festenek, minden héten alkotnak valami érdekeset és szépet. Húsvétra például papírtojást díszítettek, és az is nagyon kedves volt a gondozónőktől, hogy személyre szóló kis kosárkát készítettek nekik, benne kis csokoládé-tojásokkal. Ezt az álarcot pedig farsangra készítették:

Zsófi farsangi álarcban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük