Zsófi, harmincharmadik hónap

A bölcsőde nyári szünete alatt hétről hétre más programot szerveztünk Zsófinak: vigyázott rá a nagymamája, a keresztanyja, egy hétig Noémivel voltak Bujon, illetve voltunk egy hétig mindannyian a Balatonon. Úgyhogy szegénynek nem volt igazán állandó és kiszámítható élete ebben a hónapban, mert hol itt, hol ott, hol ezzel, hol azzal kellett lennie, ezért kicsit idegesebb, stresszesebb volt a szokásosnál.

Viszont talán most először lehet elmondani, hogy tud Zsófi beszélni: mindent ki tud mondani és mindent el tud ismételni. Nem beszél tökéletesen, néha még fordítani kell őt és néha hibázik, de alapvetően minden hétköznapi dolgot szépen ki tud fejezni szavakkal. Érdekesség, hogy a szókincse az ízekre még nem terjed ki, a színekre viszont igen, úgyhogy a Balatonon mindig zöld fagyit kellett venni neki – a fagyis lányok viszont sehol nem értékelték ezt a poént, gondolom a szezon során sok hasonló, humoros vevőjük volt már.

Zsófi mosolygósan ül egy széken

Csíkszentmihályi Mihály sokféle felnőtt foglalkozásról írt, amikor a flow-t akarta illusztrálni, például a hegymászót, amikor hegyet mászik, a festőt, amikor fest és így tovább, és megemlítette, de tényleg csak az említés szintjén a gyerekeket is. Pedig ha tudni akarod, milyen, amikor valaki flow-ban van, csak nézz rá egy játszó kisgyerekre, Zsófi például tökéletesen illusztrálta nekünk ezt a dolgot. Ugye ilyenkor az ember belefeledkezik abba, amit csinál, semmi más nem érdekli, a tevékenység pontosan megfelel a képességeinek, megfelelő szintű kihívást jelent, és ráadásul élvezetes is.

Zsófi mászik fel a mászókán

Itt van például ez a mászóka. A létrán fel lehet mászni, aztán fél méternyi falmászás a felső szintre, ott kormányzás és integetés. Mászás lefelé, végül a csúszda, és lehet kezdeni elölről. Az első alkalommal, miután rátaláltunk erre a játékra, Zsófi végigcsinálta ezt a kört kb. tízszer. A második alkalommal hússzor. Mi van ezen a mászókán, amiért hússzor érdemes ugyanúgy felmászni rá? A csúszdáról leérkezve minden alkalommal rohant vissza a létrához, hogy mászhasson felfelé ismét. Eleinte nehézséget okozott, hogy mikor hová kapaszkodjon, de a kihívás pontosan megfelelt a képességeinek, és egyre jobban belejött. Először még kellett fognom a kezét a csúszdán, aztán már nem. Szóval, ha látni akarod a flow-t a gyakorlatban, csak nézz meg egy gyereket, amint játszik!

Néha nagyon nehéz előre látni, mit fog egy ilyen kisgyerek igazán élvezni, de azt is, mitől fog félni. Zsófi ugyanis eddig imádott fürdeni, beugrani a mély vízbe, és az sem volt soha probléma, ha elmerült, mert szépen felúszott a felszínre, ahol már megfogtuk őt. A Balaton viszont most sekély, és Zsófi nem mert belelépni az alján a sárba… Egy balatoni nyaralásnál kínos, ha a gyermeked nem akar fürdeni… Aztán kaptunk kölcsönbe egy kis csónakot, amibe már bele mert ülni, majd az utolsó előtti napon találtunk olyan helyet a Platán strandon, ahol a vízszint 2 centivel kezdődött, oda végre be mert jönni, sőt onnan aztán meg sem állt. Végül már a mellkasig érő vízben is simán szaladgált, Noémi és közöttem két-három méteres távolságokra. Klassz volt, de a nyaralás fényét még jobban emelte volna, ha a megfejtésre nem az utolsó előtti napon jövünk rá…

Lehet viszont, hogy letiltjuk, vagy legalábbis visszafogjuk őt a Baby Looney Tunesról, ugyanis eltanulja belőle a rosszat is. A Balatonon nagyon nehéz volt őt elaltatni, néha egy egész órát kellett ott ülni vele csendben. És eközben forgolódott, ugrált, szórakozott – és Tazt utánozta. Taz ugyanis az egyik részben úgy alszik, hogy durmol, aztán felpörög. Vissza fekvésbe, ismét felpörög, és így tovább. Ha nem lettünk volna idegesek, szórakoztató lett volna látni, ahogy Zsófi nagyon ügyesen utánozta – az adott helyzetben azonban kénytelen voltam elverni kissé a fenekét emiatt. Majd miután felkelt, megbeszéltük, hogy úgy aludjon inkább, mint Dodó… Taz alvását az alábbi videóban, 0:22-nél lehet megtekinteni – vicces rész egyébként, arról szól, hogy Szilveszter alvás helyett Nagyit nyaggatja, hogy törődjön vele…

http://youtu.be/95caWOjNV2k

One thought on “Zsófi, harmincharmadik hónap

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük