Nyilvános könyvespolcok és a rukkola.hu

Divatosak manapság ezek a könyvcserélő helyek, ahol a felesleges könyveidet mások felesleges könyveire elcserélheted. A mi környékünkön is van két ilyen (a Wekerlén és a Köki Terminálban), illetve ugyanezen az elven működik a nemrég indult közösségi oldal is, a rukkola.hu. Én mindegyikkel szimpatizálnék, de a működési elvét egyiknek sem tartom fenntarthatónak, egyszerűen a matematikai alapjai miatt. Mindegyik közös működési elve, hogy 1:1-ben kell cserélgetni, tehát aki elvisz a rendszerből, cserébe ugyanannyit vissza is kellene adjon, az indulásnál biztosított alap mennyisége így hosszútávon is fennmaradhat. A probléma, hogy az 1:1-es arány sem a minőségét, sem a mennyiségét tekintve nincs betartatva.

A könyvek minősége pontosan követhető akár a Köki Terminál második emeletén, akár a rukkola.hu felajánlott könyveket felsoroló oldalán. A felhasználói szándék nyilvánvaló, egy rossz könyvért mindenki egy jó könyvet akar kapni cserébe, másként nem éri meg részt venni. Persze van, aki viszonylag kiegyenlített minőségben (a rendszer szempontjából: fenntartható módon) végzi a csereberét, van viszont, aki a legócskább könyveiért cserébe a legértékesebb könyveket happolja el, amivel rontja a rendszer egészében levő könyvek minőségét. És megteheti, mert a minőség ellenőrzése egyáltalán nem része a rendszernek.

A mennyiségi probléma pedig, hogy mindkét rendszerben nagyon könnyen lehet csalni. A nyílt könyvespolcoknál semmilyen kontroll nincs, a rukkola.hu rendszere pedig ismerősök közötti kamu könyvátadással verhető át. Mondjuk a feleségem felajánl egy könyvet a polcról, amit én elhappolok, majd mindketten adminisztráljuk, hogy átadta nekem – az 1:3-as átadási arány így, a pontrendszer pedig ócska könyvek nagy mennyiségű felajánlásával verhető át. A megszerzett pontokon pedig könyveket szerzek másoktól – vagyis többet veszek ki a rendszerből, mint amennyit beleraktam.

Persze mindenhol vannak csalók, a hosszútávú működőképesség emberileg a kultúrán múlik, matematikailag pedig az arányokon, hogy lesznek-e, akik összességében egy kicsit többet hajlandók beleadni a rendszerbe, mint kivenni belőle. A Köki Terminálban pontosan látszik, mennyire működik a dolog: semennyire, bár egy bácsi szokott ott olvasgatni, a tömegeket mintha nem vonzaná a dolog, és a polcok is üresek. A rukkola.hu-t esetleg a hosszú farok jelenség mentheti meg, azt viszont valószínűtlennek látom, hogy a slágereket érdemi mennyiségben, ingyen be lehessen innen szerezni. Azon is jó lenne túllendülni, hogy az emberek birtokolni akarják a könyveket, nem csak elolvasni – persze én is így voltam ezzel, amíg be nem telt a szobám…

A személyes tapasztalataim a Rukkolával mondjuk jók, két tök jó könyvet is kaptam már, miközben elpasszoltam négyet, remélem, ezután is tesznek még fel engem érdeklő könyveket. Feltűnő, hogy a rendszerben sokkal több a nő és a nőies könyv, mint a férfias – eddig mind a hat rukkolópartnerem nő volt -, engem viszont a politika, a menedzsment és az informatika érdekel. Igaz, Göncz Árpád életrajza így is beakadt egy közgázos lány révén, akit egyébként egyáltalán nem érdekelt, csak egy konferencián kapta repiajándékként…

7 thoughts on “Nyilvános könyvespolcok és a rukkola.hu

 • 2012. július 24. kedd at 19:57
  Permalink

  Komolyan, most jutott ez az emberek eszébe, hogy cserélgessék a papírkönyveiket az interneten keresztül, amikor épp fellendülőben van az elektronikus könyvpiac? Ez már a halott fákra kent színes ólom haláltusája.

  Reply
 • 2012. július 25. szerda at 18:47
  Permalink

  Magyarországon még nincs semmilyen elektronikus könyvpiac, fellendülőben biztos nem… A rukkola egyébként is a megunt, feleslegessé vált könyvekről szól, ilyenek meg aztán tényleg csak papíron vannak otthon. És tök jó web2-es rendszert húztak fel hozzá. Persze van abban igazság, hogy nem a papíros könyveket kellene pörgetni, de ebben a kiadók hibásak, nem ők, ők csak összeraktak egy érdekes, jól működő rendszert, külföldi példa alapján.

  Reply
 • 2012. augusztus 26. vasárnap at 11:36
  Permalink

  Én regisztráltam a Rukkolára, de 3 óra múlva töröltem is magam. Ki jelöltem szépen, annak rendje és módja szerint a feleslegessé vált könyveimet. Happolták is rendesen, de a személyes találkozót elutasították. Adjam fel postán – végül is- a könyv tulajdonosának kell állni a postaköltséget. Ilyen lusta közösségbe nem szívesen veszek részt. Annyira nem képesek, hogy felemeljék a popsijukat, ha már ingyen jutnak könyvhöz. A szabályzat sem volt egyértelmű. Például a könyv tulajdonosa nem döntheti el, hogy kinek adja oda a könyvet, csak törölheti a könyvet az oldalról. Én például szívesebben adtam volna oda annak, aki hajlandó a személyes átvételre vagy tudtam volna vele cserélni. Erre nincs lehetőség. Szerény véleményem szerint nagyobb mozgásteret kellene adni az ingyen könyv tulajdonosának, ha már ajándékba odaadja.

  Reply
 • 2012. augusztus 26. vasárnap at 18:48
  Permalink

  Nekem más a tapasztalatom és ezért a véleményem is. Én a budapesti partnerek mindegyikével tudtam eddig személyesen találkozni, akár adtam, akár kaptam könyvet, a vidékiektől pedig nem is várom el, hogy személyesen jöjjenek el a könyvükért (én sem mennék el érte Debrecenbe vagy Siklósra). Választani pedig azért nem tudsz a “kérők” közül, hogy mindenki egyenlő esélyekkel induljon, például a vidékiek is, én ezt megértem. Persze lehet, hogy te tényleg olyanokba futottál bele, akik meg tudták volna oldani a személyes találkozást, csak lusták voltak, biztos vannak ilyenek is. De szerintem a mostani szabályok ezzel együtt is elfogadhatóak (például ha valaki nem szimpi, a felajánlást vissza lehet vonni).

  Reply
 • 2013. május 22. szerda at 10:33
  Permalink

  Tökéletesen egyetértek azzal, hogy a rukkolában a csalás bele van kódolva. Én is beregeltem, feltettem pár könyvet, amit 5 percen belül elhappoltak és kaptam egy szinte majdnem gépies szöveget, szinte majdnem egyezett az összes levél. És bár több is a közelben lakik, egyik sem tud találkozni, csakis postán keresztül tudja fogadni a könyvet. Amikor részletesen kezdtem levelezni az egyikkel, akiröl kiderül, hogy Pesthez közel lakó egyetemista, aki mostanában sajnos nem tud bejönni Budapestre – elhiszitek, hogy egy egyetemista nem tud bejönni Pestre hónapokig pár kilométerről ?? – akkor kezdett nagyon bűzleni valami.
  Szerintem ez egy szervezett csalás : pár tucat ember párszáz email-címmel ingyen szerez továbbértékesítésre könyveket..
  Nem látni bele, hogy ki milyen mechanizmus alapján happolhat, szerintem simán belefér az internetes csalás lehetősége..

  Reply
 • 2013. május 22. szerda at 19:54
  Permalink

  Én azért nem szőttem ilyen összeesküvés-elméletet a Rukkola köré. A levelek azért hasonlítanak, mert mit lehet ragozni azon, hogy happoltam tőled, hogyan tudom átvenni? Persze megtehetnék többen is, hogy a küldő szempontjait is figyelembe veszik és nem mindenki postán küldeti el a könyveket jó drágán, de ettől még, tiszteletben tartva a véleményedet, én nem gondolom, hogy szervezett csalás lenne az egész. Az én korábbi rukkolópartnereim a legkülönbözőbb helyen laktak az országban, és mindegyikük a saját nevén regisztrált Facebook-felhasználó volt. Ha pedig mégis szervezett csalás, az csak addig működhet, amíg van, aki felajánl könyveket – ha a felhasználók nem tudnak érdemben kapni is könyveket a rendszerből, egy idő után felajánlani sem fognak (velem tulajdonképpen pont ez a helyzet most).

  Reply
 • 2013. június 4. kedd at 11:00
  Permalink

  Folytatom..
  A fent már említett “egyetemista”, aki nem ér rá 10 kilométerre bejönni Pestre…. miután írtam neki, hogy hétvégén úgyis járok arrafelé, odaviszem neki, akkor ő hirtelen egész hétvégén nem ér rá, inkább küldjem postán.
  A következő happoló : lerí róla, hogy seftes.. 300 nap alatt kb. 600 sikeres happolás és 400 “sikeres” rukkolás.. ..
  Most őszintén, hihető, hogy valaki 300 nap alatt 600 könyvet olvas el ?
  És hova tűnik ez a könyvhalmaz ? Antikvárba ? vaterára ?
  Ő kiköti, hogy csakis kiváló állapotú könyvek érdeklik és természetesen csakis postán..

  Harmadik happoló, aki szintén egy perc alatt happolt két könyvet..
  Leírom neki, hogy elvből nem postázok – egyrészt jelenleg éppen két, a postán eltűnt könyv miatt reklamálok, másrészt ő is pesti, miért nem tudja személyesen átvenni ? – erre megfenyeget, hogy kitiltat a rukkoláról, de utána még leírja, hogy abból a sorozatból, amiből happolt kettőt, még melyikeket adjam neki oda, mert még nincs meg neki.
  Aranyos, nem ?

  És még hogy nem a pénzről szól az egész ? Ugyan már !! Akik ingyen kapnak könyvet és még követelőznek, azok is a pénzről beszélnek, hisz a mások pénzét akarják ingyen, anélkül, hogy bármit is tennének érte !!
  Nem értik, hogy olyan ez az egész, mint a piramisjáték: ahhoz, hogy fennmaradjon, állandóan be kell vonni olyanokat, aki jó könyveket tesznek be, mert ha nem, akkor vége..
  És akkor az újakat, akik nettó adók, azokat fenyegetik ??
  nevetséges…
  Az meg, hogy te látod Facebookon… Én is láttam az egyik happolóm Facebook profilját, ami a következő:
  a facebookra a rukkola létrejötte után 4 hónappal regelt be. Fényképe nincs.. Ismerősei között nincs egy sem ! a lakóhelyéről !!! Kizárólag a rukkoláról szól a facebookos tevékenysége., kizárólag rukkolás ismerősei vannak..
  Gyönyörű profil, ugye ?

  Én nem azt mondom, hogy mindenki a csaló a rukkolán, hanem azt, hogy sokan üzletet csinálnak belőle..
  (Mondjuk én elég komcsi attitűdnek tartom, hogy a “termelőket” értsd a könyvet beadóit hátrányosabbnak kezelik, mint a “fogyasztókat”, a haszonélvezőket, a happolókat.)

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.