Zsófi, huszonnegyedik hónap

Alig kezdődött el, már véget is ért Zsófi életében az első dackorszak. Most is hisztizik még néha, de csak az olyan tisztázatlan helyzetekben, ahol biztosan érzi, hogy még lehet keresnivalója. Ilyen például, hogy séta közben felvegyem-e. Ha tényleg fáradt, akkor felveszem, de honnan lehet tudni, hogy tényleg fáradt vagy csak lusta a saját lábán jönni? De már csak kevés ilyen helyzet adódik, általában első szóra végrehajtja a kéréseket, zokszó nélkül kimegy fürdeni és egyáltalán, jó kislány.

Vannak ugyanakkor rossz napjai, legalábbis ebben a hónapban volt egy, amikor egész nap kedvetlen volt. Itt volt anyósom egy ideig, hogy vigyázzon rá, amíg Noémi tanul. Aztán elment, márpedig Zsófi szereti a társaságot, és tiszta depis volt majdnem egy egész napig. Aztán szüleim elvitték magukhoz és ott magához tért – tőlük egyébként is mindig felspannolva (és hullafáradtan) ér haza.

Zsófi a fotelben fekszik

Anyósom új játékot tanított neki, a bújócskát. Ehhez leguggol a kanapé és a szekrény közötti részen, hogy ne lásson ki, és a kijelölt családtag elbújik. Kis idő múlva Zsófi elindul és megkeresi, szerte a lakásban, nagyon ügyesen.

Megnőtt, amit abból vettem észre először, hogy sétálás közben már nem kell lehajolnom ahhoz, hogy fogjam a kezét. A magasságából következik az is, hogy most már fel tud mászni egyedül a számítógép előtti székbe. Ilyenkor lelkesen el is kezdi nyomkodni a gombokat, úgyhogy figyelni kell, éppen mi van megnyitva, illetve általában megnyitjuk neki a Jegyzettömböt, ahol szabadon kifejtheti az álláspontját.

Megszerette Micimackót, most egyértelműen ő a kedvence, és teljesen rászokott a társaságára. Játszik vele, altatja, ölelgeti és vele alszik. Noémi egyszer elpakolta Macit a mosógépbe, szegény Zsófi teljesen kétségbeesett, hogy mi lesz vele. Úgyhogy elmagyaráztuk, hogy fürdeni megy, a maci így szokott fürdeni.

Zsófi alszik, Micimackó társaságában

Nagyszerű memóriája van. Például ha este mogyorót kér, de fogmosás után már nem adok neki, viszont megígérem, hogy másnap kaphat, akkor reggel az első dolga kérni. Aztán egyszer anyukám vigyázott rá, és találtak egy bogarat. Pontosan tudta, hogy ilyenkor apa összeszedi a bogarat és lehúzza a WC-n, úgyhogy ment is a WC-hez, és mondta, hogy apa, apa.

Nem szereti, ha fényképezzük. Különösebb kifogása nincs, de soha nem néz a képbe, valószínűleg a vakuzás zavarja. Új szó a szókincsében a nagyi, a miénkben pedig a “to” (torony vagy toll) és a “tú” (túró rudi). A legújabb tornagyakorlatunk pedig a hátrabukfenc a levegőben: lábbal kitámasztja magát a vállamon, én pedig hátrafordítva  leengedem a földre.

Közben két éves lett. Eseménydús születésnapja volt, megijedt például a neki készített tortától. A torta eredetileg Hello Kitty-t ábrázolta volna, de torz lett szegény, valóban rémisztően festett, azon a helyen többet nem rendelünk tortát. Kapott egy új babát: Kisvakondot, kíváncsi leszek, ezután Micimackó vagy Kisvakond lesz a kedvence. Bemutatta az egyik közösségi játékát, amikor elaltatja kézmozgatással a másikat, majd azt mondja, bumm, mire a másik riadtan felébred. Nagymamák, nagypapák, dédi, keresztanyu, apa, anya – összesen nyolc családtagját altatta el szerte a szobában, majd riasztotta fel egyszerre ezzel a módszerrel. Az alábbi kép a buli két részét is illusztrálja, egyrészt a játék fordítottját, amikor Zsófia tesz úgy, mintha aludna, másrészt Micimackó mellett immár megjelent Kisvakond is:

Zsófi alvást színlel játékból, miközben átöleli Micimackót és a Kisvakondot

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük