Zsófi, huszonkettedik hónap

Zsófi mostanában mindent egyedül akar csinálni. Nem hagyja, sőt erővel visszautasítja, hogy segítsünk neki, aztán több-kevesebb sikerrel, de valóban megcsinál mindent egyedül. Például egyedül eszik. Fogja a kis kanalat vagy villát, és egyedül emeli az ételt a szájába. Leves esetén kb. a felét kilötyögteti, mielőtt az étel a szájához ér, ezért a tányért a szája alá kell tartani, de a fél kanálnyi leves megérkezik, és végeredményben meg is tud enni egy tányér levest egyedül. A szilárd ételeket hasonlóképpen, bár a villára való felszúráshoz még néha elfogad segítséget.

Egyedül jön fel a lépcsőn. Eddig természetesen hozni kellett, ami a tíz kilóját tekintve nem is volt olyan könnyű – nem is annyira nekem, mint Noéminek vagy anyukámnak, pláne ha még csomagok is voltak náluk. Anyukám kezdte el lépcsőztetni úgy, hogy fogta mindkét felemelt kezét, tehát a súlyát már maga hozta, mostantól viszont teljesen egyedül jön fel, csak a lépcsőket elválasztó üvegre támaszkodik közben. Ma például az úszásból hazafelé jövet vásároltunk is, 12 üveg ásványvíz volt nálunk és négy kisebb-nagyobb táska, ilyenkor sokat számít, ha őt már nem kell cipelni. Sőt a folyosón az ásványvizeket is megragadta és emelte volna fel, hogy hozza, de azok még külön-külön is nehezebbek nála magánál is, úgyhogy nem járt sikerrel, azokat még apának kellett behoznia…

Sétálni is egyedül szeret, nem akarja, hogy megfogjuk a kezét, de az autóutak közelében ezt természetesen felül kell bírálnunk. Ez nem nagyon tetszik neki, de elmagyarázzuk, miért fontos, akkor általában megértő.

A csúszdát is kipróbálta egyedül, amihez egyszerűen nem várta meg, amíg odaérek hozzá. Hátradőlve ért le, és a pár centis magasságból gyönyörű ívben esett hanyatt a kavicsokra. Ijedten nézett rám felfelé, de semmi baja nem lett, úgyhogy közöltem, hogy látod-látod. Azóta általában megvár, néha-néha lecsúszik egyedül, ezen a téren kicsit lassabban önállósodik. Most már megtanult elég jól leérkezni, néha seggre csücsül, néha előreesik, néha viszont sikerült pont beleállnia a leérkezésbe. Azért is hasznos, hogy egyedül tud csúszdázni, mert amikor a játszótéren vagyunk, ennyivel is kevesebbet kell utána járkálni.

Egyre többet és szebben beszél, ebben határozottan fejlődött az utóbbi időben. Megvan az első három szótagos szó, amit helyesen ki tud mondani: kakaó, alakul az anya kimondása (“aja”),és elég sok szó első szótagját elmondja utánunk. Fog ez menni.

Portré Zsófiról

Továbbra is nagyon kiegyensúlyozottan és szabályosan alszik, este 19:45-kor Noémi lerakja, majd reggel 6:45-kor kel, általában sajnos én ébresztem fel a készülődéssel. Nap közben viszont kicsit kevesebbet aludt mostanában, 12:00-tól általában egy-másfél órát a korábbi két teljes óra helyett.

Ismét járunk úszni az augusztusi szünet után, és ott is nagyon sokat fejlődött. Tud már bugyborékolni, illetve felszólításra szépen csapkod a lábával. A víz alatti tartózkodás sem okoz problémát, és egyre bátrabban ugrik be a vízbe a partról. Az úszócsoportban most valahogy kisebbek vannak Zsófinál, ő volt már a legügyesebb, és mi mutattuk be a gyakorlatokat a többi szülő-gyerek párosnak.

Nagyon jó kis társaságunk alakul a játszótéren. Kialakult egy kis kör olyan családokból, ahol Zsófival kb. egyidős gyerekek vannak, ami nagyon fontos, mert hasonló fejlődési fokon állnak, és nem agresszívak, nem idegesek, aranyos pici totyogók mind, és szépen eljátszanak egymással, egyedül vagy a többi szülővel. A szülők is mind rendes, kulturált fiatalok, aki figyelnek a gyerekeikre, a játszótéri apró-cseprő ügyekben nagyon jól lehet számítani rájuk. (Az ellenpont a 4-5 éves óvodások, akik nem kifejezetten rosszak, csak a korukból adódóan sokkal vadabbak, ráadásul a szüleik szinte egyáltalán nem figyelnek rájuk. Úgyhogy botokkal hadonásznak, nagy köveket hordoznak, kavicsot dobálnak, elég gáz. De ők ritkábban vannak ott.)

Végül a hónap slágere: a körhinta. A buji falunapon felültették Zsófit a nagyszülei a körhintára kétszer (lásd a képen), azóta teljesen odáig  van érte. Videó is készült, amit a számítógépen újra és újra meg kell neki mutatni, és persze bármilyen alkalommal mindenféle körhintára szeretne felülni.

Zsófi körhintázik, mellette Noémi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük