A kábítószer-csempészet szépségei – Dél királynője (Filmtekercs)

A jó regénynek a két fő vonzereje, hogy olyan tájakra és olyan emberek közé viszi el az olvasót, ahová máskülönben nem juthatna el, és ott elmesél egy jó történetet. A Dél királynője pontosan ezt teszi: a mexikói és főleg a spanyolországi kábítószer-csempészetet mutatja be egy mexikói lány sorsán keresztül, aki az adott közegben nőktől szokatlanul magasra jut a maffián belüli hierarchiában.

Arturo Pérez-Reverte: Dél királynője, borítóA húsz éves Teresa Mendoza egy mexikói kábítószer-csempész barátnője, fiatal és ártatlan, akit a barátja gondoskodása hamis biztonságérzetbe ringatott. A történet a barátja halálával kezdődik, amikor Teresának is menekülnie kell, miközben nem számíthat szinte senkire, csak halott barátja noteszére, amelynek átadása esetén külföldre menekülhet. Spanyolországban talál menedéket, ahol ismét egy kábítószer-csempész barátnője lesz… Ennél több konkrét fordulatot nem lőnék le, idővel azonban Teresa lesz a Dél királynője, a legendás maffiózónő.

Izgalmas, fordulatos és élettel teli regény, amiben ugyanakkor pont a lényeg nincs részletesen kifejtve, vagyis az, hogy hogyan lesz Teresa a csempészek vezére. Az egyik fejezetben még szerencsétlen, elveszett kislány Mexikóból, a következőben pedig már misztifikált vezetője a maffiának. Igaz, a kislány és a csempész-királynő is összetett és érdekes személyiség, csak a kettő közötti váltás történik kissé hirtelen. Árnyalt és izgalmas a könyv többi szereplője is, a maffia vezetői, a csempészek, és másik oldal képviselői, a határőrök, rendőrök, illetve a politikusok is.

Gyönyörű a környezet is, amelyben a történet játszódik. Mexikó talán még kevésbé izgalmas, később azonban bejárjuk a Gibraltári-szoros környékét a Földközi-tengeren, és a sziklás tengerpartok között izgalmas tengeri üldözésekben vehetünk részt. Megismerjük továbbá Spanyolország déli részét a szárazföldön, luxusvillákban, éttermekben és romantikus tengerparti sétányokon játszódó történetből.

Nagyon érdekesek a mexikói és a spanyol csempészet közötti különbségek is. A könyv szerint Mexikóban mintha mindenki abból élne, hogy kábítószert csempész az Egyesült Államokba, vagy hogy segíti a csempészeket, vagy csak hasznot húz belőlük. Ráadásul az emberélet kifejezetten olcsó, a problémák megszokott elintézési módja a másik kivégzése, súlyosabb esetben nem kímélve a családot, vagy esetünkben a barátnőt sem. A spanyol viszonyok jóval civilizáltabbak ennél, megbízhatóbbak a rendőrök, a bírók és az igazságszolgáltatás egész működése is.

A kötetnek külön ízt ad, hogy a szerző munkájába is bepillantást enged. Beszúrt fejezetek szólnak arról, ahogy az író Teresa Mendosa élete után nyomozott, ahogy beszéltek, vagy éppen nem beszéltek róla azok, akik korábbban ismerték. Az olvasó úgy érzi, hogy a szerzővel egy időben pillanthat bele a mű megszületésének folyamatába, vele egyidőben ismerheti meg közelebbről a Dél királynőjét.

Úgyhogy a könyvben minden együtt van, ami egy vérbeli kalandregényhez szükséges: tájak, bűnözök és bűnüldözők, az üldözés izgalmai, szex és sok-sok vér; egyszerűen tökéletes kikapcsolódást jelent.

Arturo Pérez-Reverte: Dél királnyője
Ulpius-ház Könyvkiadó, 2011.

A regény alapján készült tévésorozat a Cool TV-n látható.

One thought on “A kábítószer-csempészet szépségei – Dél királynője (Filmtekercs)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük