Szellemíró – Az atmoszférateremtés csúcsa (Filmtekercs)

Robert Harris: Szellemíró, a könyv borítójaÓriási siker volt tavaly nyáron a könyv alapján készült film, ami Roman Polanski rendezésében Ezüst Medve díjat nyert a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A film körüli felhajtás összefüggésben volt a rendező magánéleti botrányával, de a színészek ettől függetlenül is nagyszerű teljesítményt nyújtottak, ahogy a rendező maga is. A papíros változatot tehát nagyon nehéz a film sikerétől függetlenül értékelni – most mégis erre teszünk kísérletet.

A könyv megértéséhez egészen minimális politikai ismeretek kellenek. A szerző Tony Blair brit miniszterelnök régi támogatója volt, az iraki háborúban való részvétellel azonban nem értett egyet. A könyvben a miniszterelnök lehetséges motivációit kutatja fikciós változatban, ami viszonylag érdekes, a könyvnek azonban a magyar olvasók számára nem ez a legnagyobb erénye.

A könyv legfontosabb értéke az erős és hatásos atmoszféra. A főhős Martha’s Vineyard szigetére kerül, amit nyáron ellepnek az emberek, ősszel viszont kihalt, esős és szeles, ráadásul csak komppal közelíthető meg, tökéletes helyszín tehát egy izgalmas krimihez.

Nagyszerű a főhős kiválasztása is: a szellemíró már csak a foglalkozásából adódóan is jelen van a történetben, de nem alakítja, csak megfigyeli a környezetét. Fokozatosan kiismeri magát a számára kijelölt sztár életében, és lassan arra is rájön, milyen körülmények között hunyt el az elődje. Tekintve azonban, hogy a brit miniszterelnök ügyeiben vájkál, egy nála sokkal nagyobb erővel, a politikával találja szemben magát, és ezt a nyomasztó erőt a könyv kezdettől fogva kitűnően érzékelteti.

Külön érdekes lehet a könyv azoknak is, akiket az írásművészet bármilyen formában érdekel, mert a történet az író mint művész problémáiba is betekintést nyújt. A főhőssel szemben a brit miniszterelnök viszont nincs túlságosan összetett személyiségként ábrázolva, ami elég rémisztő annak fényében, hogy Harris személyesen is ismerte Tony Blairt.

A regény tehát mindezeket a vonásokat egyesíti: egy okos és elegáns politikai krimi, nagyon jó atmoszférával. Érdemes előbb a filmet megnézni, és ha az tetszett, a könyv sem okoz majd csalódást.

Szatmári Péter

Robert Harris: Szellemíró
Cartaphilus Könyvkiadó, 2010
Filmtekercs, 2010. július 27.

2 thoughts on “Szellemíró – Az atmoszférateremtés csúcsa (Filmtekercs)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük