Kindle, az első tapasztalatok

Vettünk tehát Kindle-t mi is. A vásárlás közben egyetlen furcsaság merült fel, a UPS-től kapott levél arról, hogy adjak nekik megbízást a csomaggal kapcsolatos vámkezelésre. Visszaküldtem a sablon Word dokumentumot kitöltve, egyben megkérdeztem, hogy kell-e majd vámot fizetni, erről eddig nem volt szó. Nem válaszoltak, viszont nem is kellett vámot fizetni. Annyiba került az egész, amennyit az amazon.com az elején kiírt, beleértve a csomagküldési díjat is, az összeget levonták a számlánkról forintban. Az első bankkártyás internetes vásárlásunk volt egyébként. A UPS-es futár aztán borzasztóan rohant, úgyhogy a Kindle-t végül is a házunk aljában levő szépségszalonban vehettük át, de ez nem okozott problémát.

Kicsomagoltuk, szóltak a fanfárok és tűzijáték durrogott: nekünk is lett e-könyv olvasónk. Feltöltöttem árammal, aztán másoltam rá 9-10 könyvet, amit mostanában el akarok olvasni, köztük Robert Harristől a Szellemírót, tényleg ez lett a könyv, amit papíron kezdtem el, de elektronikusan fejeztem be. Este az ágyban aztán nekiültem: 2-3 percig furcsa volt az új kijelző, utána már csak a történet volt érdekes, nagyon jó atmoszférája van a történetnek könyvben is.

A kijelző nekem talán kicsi, relatíve sokat kell lapozni olvasás közben, és a rövid sorok is zavartak először. A Kindle 10″-os DX verziója jobb lenne, ha nem kerülne háromszor ennyibe… Aztán átforgattam a kijelzőt, most vízszintesen tartom a készüléket, hosszabbak a sorok, így jobb.

Semmilyen technikai probléma nem merült fel. USB-n is lehet könyveket tölteni a készülékre, de sokkal egyszerűbb e-mailben elküldeni az Amazon által adott e-mail címre, amit olvasni akarok, méghozzá Word dokumentum formájában. Ők kb. egy másodperc alatt átkonvertálják a dokumentumot a Kindle saját formátumára, és amikor legközelebb felcsatlakoztatom a készüléket a wifire, elküldik rá.

Már a vásárlás előtt is gondoltam, majd Pollner bejegyzése megerősített, hogy a módszer hosszabb újságcikkek olvasására is nagyszerű. Annyira, hogy a Sent to Kindle szolgáltatáshoz külön Google Chrome plugin is létezik, ahol ezt a műveletet az adott weboldal tartalmával kapcsolatban akár egyetlen gombnyomással is el lehet végezni, ki van ez már találva.

Sajnos a PDF-eket viszont az Amazon nem konvertálja át, csak továbbítja őket, és ezeknek a Kindle is megtartja a tördelését. Ez azért béna dolog, mert a PDF-ek tördelése rendszerint nem a Kindle kijelzőjéhez van optimalizálva. Itt van például Leslie L. Lawrence-től a Teaültetvény, amit ha fektetve olvasok, akkor a sorok hossza és a betűk nagysága pont jó. Csakhogy a PDF-ben az oldalak közepén és a végén is még egyszer lapozni kell, vagyis a 600 oldalas könyvet kb. 1200 lapozás helyett 1800 lapozással lehet kiolvasni. OCR-ezni kell majd a PDF-eket és a Work dokumentumot küldeni el a Kindle-re, a jelek szerint ennyivel lesz bonyolultabb az életem.

Internetezés: eredetileg 3G-s Kindle-t szerettem volna, hogy bármikor, bárhol tudjak rajta internetezni is. A készülék alkalmas lenne rá: a böngészője lassú és nehezen kezelhető, de alapvetően azért működik és simán alkalmas arra, hogy megnézzem a leveleimet vagy a híreket. A Gmail, a Facebook és a Twitter például eleve bent van a könyvjelzői között. A 3G-s verzióra viszont a magyar állam plusz vámot vetett ki, így tíz helyett húszezer forinttal került volna többe, ennyit viszont már nem szántam rá, maradt a sima wifis verzió.

2 thoughts on “Kindle, az első tapasztalatok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük