Milyen telefont érdemes választani? (Vakok Világa)

Sokan keresik meg alapítványunk munkatársait azzal a kérdéssel, milyen mobiltelefont érdemes manapság vásárolni. Számos gyártó sokféle készüléke érhető el, és egyre terjednek az érintőképernyős telefonok, bár ma már azok vakos kezeléséhez is vannak megoldások. Az alábbiakban megpróbálok útmutatót adni a választáshoz, amire viszont nincs módom kitérni, az a három szolgáltató saját kínálatának elemzése. Ez egyrészt nem látássérültügyi probléma, másrészt a kínálat túl gyorsan változik, vagyis mindenkinek magának kell kiválasztania a neki megfelelő szolgáltatót és tarifacsomagot.

Három olyan lehetőség van, ami széles körben elérhető, magyar nyelvű beszédtámogatást nyújt és legális: a megfelelő Nokia telefonokra megvásárolható kétféle képernyőolvasó program, a Talks és a Mobile Speak, valamint az iPhone készülékek.

Választás a Nokia telefonok közül

A Nokia típusú készülékek közül olyat kell választani, amin Symbian 60-as, vagy röviden S60-as operációs rendszer működik. A boltokban is ez alapján kell érdeklődni. Egy vak ember számára sem az ennél régebbi, sem az ennél újabb verziók nem felelnek meg.

Választani lehet viszont, hogy milyen módon kívánjuk a telefont kezelni: a hagyományos számbillentyűkkel, ebben az esetben a megfelelő típusok a Nokia E52, E66, E72, C5 vagy a 6730-as készülék. Érintőképernyős készülékek a Nokia C7, 5800, N97 vagy N97 mini. Végül pedig érintőképernyős, de a számítógépek billentyűzetéhez hasonló QWERTY-billentyűzetet is adnak a Nokia C6-os készülékhez.

A fentiek közül a használni kívánt billentyűzet, valamint az ár alapján kell választani, alapvetően mindegyik Symbian 60-as operációs rendszerrel működik és tökéletesen megfelelő a vakos használathoz.

Talks vagy Mobile Speak?

A megvásárolt Nokia készülékhez külön meg kell venni és fel kell telepíteni egy képernyőolvasó programot. Magyarországon ezek közül kettő terjedt el, az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány által 52.500 forintért forgalmazott Talks&Zooms program, a másik pedig a Code Factory cégtől kb. 75 ezer forintért megvásárolható Mobile Speak. Mindkét program teljes körűen lehetővé teszi az S60-as Nokia készülékek vakos használatát.

Az alábbiakban néhány olyan szempontot sorolok fel, ami megkönnyítheti a két program közötti választást. A Talks&Zooms program „magyar hangja” Eszter, ez egy jó minőségű, magyar nyelvű beszédszintetizátor, a Mobile Speak pedig a Nokia TTS nevű, szerényebb, de elfogadható minőségű beszédszintetizátorral működik.

A Talks&Zooms programcsomag már tartalmaz egy DAISY-könyv olvasót, ez a Mobile Speakhez csak kiegészítőként vásárolható meg. A Mobile Speakhez viszont a magasabb ár fejében néhány játékot is mellékelnek, továbbá a vásárlók további olcsó kiegészítő szoftvereket is vásárolhatnak, például színfelismerő programot.

Érintőképernyős készülék esetén a Mobile Speak mellett szól, hogy az érintőképernyő kezeléséhez többféle, nagyon ötletes kezelési lehetőséget is nyújt, míg a Talks&Zooms programmal az érintőképernyő kezelése csak egyféleképpen oldható meg.

A Mobile Speaknek nincs hivatalos magyar forgalmazója, a beszerzés és az esetleges problémák kezelése (pl. telefonszám-változás) is csak a cég külföldi partnerein keresztül intézhető el. A Talks&Zooms hivatalos magyar forgalmazója az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány, ahol a vásárlók a szoftverhez teljes körű terméktámogatást
is kapnak.

iPhone-divat

A látássérült emberek körében is nagyon divatosak napjainkban az Apple cég iPhone készülékei. Nem véletlenül, hiszen bár érintőképernyős mobiltelefonokról van szó, alaposan átgondolt, jó megoldást nyújtanak a vak és gyengénlátó felhasználók számára is.

Ezeknek a készülékeknek is különböző változatai kaphatóak, de itt már sokkal egyszerűbb a választás: az iPhone 3GS és iPhone 4 készülékek használhatóak vakon (a 3GS jelölésben az „S”-nek is jelentősége van, a 3G változat nem rendelkezik akadálymentesítési szolgáltatásokkal).

Az iPhone készülékek ára sajnos kifejezetten magas, érdemes azonban figyelembe venni, hogy már eleve tartalmazzák a magyar nyelvű (és szintén Eszter hangon beszélő) képernyőolvasó és képernyőnagyító szoftvert, azt nem kell utólag megvásárolni.

Azt is érdemes tudni, hogy az iPhone vakos kezelése lényegesen eltér attól, ahogy a Talks vagy a Mobile Speak működik, nincsenek például menük, csak ikonok. A készülék kezelése ezzel együtt is megoldható vakon, de ismerni kell hozzá az Apple által kifejlesztett, több ujjal végrehajtható utasításokat is – egy iPhone kezelését mindenképpen külön tanulni kell.

Androidos telefonok

Az egész világon óriási ütemben terjednek az Android operációs rendszerrel ellátott telefonok. Számtalan gyártó kínál ilyen készülékeket, például az LG, a Samsung, a HTC és így tovább. Magyarországon a Telenor kifejezetten célul tűzte ki az androidos telefonok elterjesztését, tévéreklámokban is hirdetik annak előnyeit.

Ezek az előnyök azonban a látássérült emberek számára még nem érhetőek el, ugyanis az Android rendszer még csupán részlegesen van felkészítve az akadálymentes használatra. Tud magyar nyelvű beszédszolgáltatást nyújtani az espeak beszédszintetizátorral, ez azonban magyar nyelven Androidon még hibásan működik. A szövegek beírását egyáltalán semmisem segíti, ahhoz mindenképpen QWERTY-billentyűzet szükséges (márpedig az androidos telefonok túlnyomó többsége érintőképernyős), az ékezetes betűk beírása pedig még azokkal sem oldható meg.

Az androidos telefonok tehát a látássérült emberek számára jelenleg még nem ajánlhatóak, tudni kell azonban, hogy az Android egy kifejezetten új, és rendkívül gyorsan, szinte folyamatosan fejlődő rendszer. Valószínű tehát, hogy valamiképpen a vakos használat is hamarosan megoldható lesz, pillanatnyilag azonban még nem érdemes ilyen készüléket választani.

Javaslatok gyengénlátó emberek számára

A gyengénlátó emberek számára pontosan azért nehéz mobiltelefon-készüléket ajánlani, amiért számítógépes képernyőnagyító programot is: a látóképesség egyéni, sajátos jellege miatt. Azt, hogy az adott készülék képernyője és betűi az adott felhasználó számára olvashatóak-e, kizárólag egyéni kipróbálás útján lehet eldönteni. Minden operációs rendszerben elérhető azonban a kijelzett betűk valamilyen szintű nagyítása, illetve beállítható az inverz vagy speciális színekkel való megjelenés, érdemes a kipróbálás során erre is kitérni.

Amit a vonatkozó speciális szolgáltatásokról tudni érdemes: a Talks&Zooms program egyben képernyőnagyító is, tehát a program a beszédfunkció mellett fejlett és kidolgozott nagyító szolgáltatásokat is nyújt (sőt a Zooms képernyőnagyító szoftver önálló termékként is megvásárolható).

A Mobile Speak csak képernyőolvasó program, a betűk megjelenésén nem változtat, a fejlesztő Code Factory cég azonban önálló nagyítóprogramot is kínál Mobile Magnifier néven. Az iPhone ezen a téren is jó választás lehet: a beépített képernyőolvasó mellett beépített képernyőnagyító szoftvert is tartalmaz.

Az androidos telefonokra speciális képernyőnagyító szoftver nem érhető el. De mivel a színek, betűtípusok, betűméretek átállíthatóak, egy gyengénlátó embernek már az androidos telefonokat is érdemes lehet kipróbálnia.

Szatmári Péter
„Informatika a látássérültekért” Alapítvány
Vakok Világa, 2011. február

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük