Legyetek jók, ha tudtok: megjelent a látássérült emberek számára narrációval kiegészült változat (Infoalap)

Megjelent a népszerű Legyetek jók, ha tudtok című film legújabb változata DVD-n, amelyen a film az “Informatika a látássérültekért” Alapítvány jóvoltából a látássérült embereknek szóló narrációval is hallható.

A narráció olyan kiegészítő felolvasás, amely a film párbeszédei között hallható, és a helyzet, hely vagy cselekmény bemutatásával teljesebbé, jobban átélhetővé teszi az élményt a látássérült emberek számára is. Ezáltal ők önállóan is teljes értékű filmélményhez jutnak, illetve egy látó közösségben egyenrangú félként vehetnek részt a vetítésen. A narráció hiányában ugyanis a látássérült embereknek szükségük van arra, hogy egy látó családtag vagy barát közvetítse, narrálja számukra a cselekményt, ez azonban időben mindenképpen csúszást okoz, és nem is minden látó ember tud megfelelő segítséget nyújtani. A narráció segítségével viszont a látássérült emberek is ugyanazt élhetik át, mint a látó családtagok és barátok, ráadásul az adott élményeket a közösség többi tagjával egyszerre, egy időben élhetik át.

Magyarországon eddig mindössze két film lett ellátva narrációval, a Vakvagányok és a Liliomfi. Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány 2010-ben a Főváros Kulturális Bizottságának Kulturális esélyegyenlőségi célú keretéből nyert pályázati forrást használta fel a harmadik ilyen filmváltozat elkészítésére. Az alapítvány választása a Legyetek jók, ha tudtok című filmre esett, amelynek legújabb kétlemezes változata az Etalon Film Kft. kiadásában jelent meg. A film Magyarországon rendkívül jól ismert és népszerű, továbbá olyan örök érvényű értékeket jelenít meg, mint a jóság, a szeretet és az alázatosság. A narráció elkészítésében a Broadcasttext International Kft., Németh Krisztina színművésznő mint narrátor, valamint Kovács Lívia látássérült szakértő működtek közre.

A narrációval ellátott magyar változat az első DVD lemezen látható és hallható, míg a második DVD-n a film teljes 150 perces vágatlan változata tekinthető meg eredeti olasz nyelven, magyar felirattal. A film kapható a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének segédeszköz- és kiadványboltjában, a nagyobb könyvesboltokban, például a Nyugati téren az Alexandra Könyvesházban, illetve megrendelhető az ETALON Film Kiadó webáruházában.

A narrált verzióból egy rövid ízelítő megtekinthető a Youtube-on:

One thought on “Legyetek jók, ha tudtok: megjelent a látássérült emberek számára narrációval kiegészült változat (Infoalap)

  • 2024. február 15. csütörtök at 16:24
    Permalink

    Sajnos már sehol nem kapható, pedig 2010-ben a Vakodában is néztük, és nagyon szeretném még egyszer így 24 évesen újranézni. Megvettem valamilyen keresztény oldalon a duplalemezes verziót, a dvd menüjében azonban sehol nem találom a narrációt, sem a hangsávok között. Windows, vlc media player.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük