Zsófi, nyolcadik hónap

Elszaladt ez a hónap, még alig raktam ki az előző beszámolót, már itt a július vége is. Még a hónap elején Bujról hazafelé jövet lerobbantunk szüleim autójával, és elég kalandos lett a hazaút. Aztán már itthon mindhárman betegek lettünk a most divatos torokfájós, náthás vírussal – de ezeket Noémi mind megírta már, úgyhogy történetek híján marad nekem a tények regisztrálása.

Ezek közül a legérdekesebb, hogy Zsófi beszél! Eddig is adott ki hangokat, morgott, nyögött, sírt, kacagott, de tényleges beszédre emlékeztető hangot most először produkált. A hinta-palinta maradt meg neki valahonnan, amiből a “hinta” részt kezdte el ismételgetni. Persze ezt nem olyan könnyű kimondani, az eredmény inkább úgy hangzik, hogy “heettye“, de a dallam egyértelműen stimmel, telefonon keresztül több családtag is rájött, hogy Zsófi hinta-palintázik. Aktuális fejlemény továbbá a “bababababa“, amiből az “a” betű egyértelmű, egyébként pedig ki-be nyitja és csukja a száját. Ennek az eredménye néha baba, néha papa, és szerintem egyértelműen elhangzott már az is, hogy “apa”.

A helyes kiejtését immár kettő darab fog segíti, a jobb alsó egyes és a bal alsó egyes is szépen látszik már. Őt is meglepte, hogy fogai nőttek, tapogatja őket, illetve viccesen tud cuppogtatni a cumival.

A mozgása is fejlődik, ülni most már teljesen üzembiztosan tud, és lassan orientáljuk a felállás felé is. Attól még messze van, hogy magától felálljon, de ha mi lábra állítjuk és segítünk az egyensúlyozásban, szépen meg tudja tartani a súlyát. Sőt az ágyra támaszkodva egyszer már teljesen önállóan is állva maradt, ezt a pillanatot Noéminek sikerült le is fényképezni:

Zsófi az ágyunk mellett áll, visszafelé néz és mosolyog

Azt is megörökítettük, ahogy utoljára fürdött a szobában a kis kádban. Tulajdonképpen már váltani akartunk a fürdőszobai nagy kádban való fürdetésre, részben mert a kis kádat már kinőtte, részben mert szanaszét fröcskölt mindent és állandóan vízben úszott a szoba. Én viszont rájöttem, hogy néhány méterről milyen vicces a látvány, ahogy az asztalon van egy kád és abban egy kisbaba, úgyhogy kifejezetten a fotózás kedvéért még egyszer megfürdettük őt a szobában, íme:

Zsófi az asztalon levő kis kádban fürdik

Azóta pedig a nagy kádban fürdik a fürdőszobában, ott csapkodhatja a vizet kedvére, sőt kapott egy gumikacsát is, amivel szintén klasszul lehet csapkodni és fröcskölni.

Az evés továbbra sem nagy szenvedélye, ezért nem is nagyon hízik, a betegség alatt még fogyott is, de reméljük, hogy ezután már folyamatosan fog hízni tovább. Kevesebbet is alszik, de csak nappal, 3-4 alvás helyett 2-3 alkalomra állt át. Az éjszakákat viszont gyönyörűen végigalussza, minden este 8-kor letesszük és minden reggel 5-7 óra között véletlenszerű időpontban kel fel. Szokásává vált, hogy az ágyban fészkelődjön, ez elég vicces, találtunk már rá keresztben, hanyatt fekve, keresztben és hanyatt fekve, keresztben kilógva a rácson (lásd a képen), de 180 fokban visszafelé fordulva is.

Zsófi az ágyában alszik keresztben, miközben mindkét lába kilóg a rácson

2 thoughts on “Zsófi, nyolcadik hónap

 • 2010. augusztus 1. vasárnap at 13:09
  Permalink

  Jó ezeket a beszámolókat olvasni. Olyan életszerűek és olyan kedvesen sikerül megfogalmaznod az eseményeket. Öröm ilyen boldog kis családokról hallani. Sok sikert a félmaratonhoz – bár én kellőképpen őrült ötletnek tartom de te tudod 🙂

  Reply
 • 2010. augusztus 2. hétfő at 17:23
  Permalink

  Nekem meg ilyen visszajelzéseket jó olvasni, tök jó, hogy írtál, köszi! A félmaraton meg félig már megvan! 🙂

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük