Zsófi, hetedik hónap

Eltelt a gyermekünk hetedik hónapja is, elképesztő, mennyire szalad az idő. Még éppen csak megszületett és megszoktuk, hogy kisbaba, erre egyre inkább kisgyerekké válik. Mert egy kisbabával csak úgy megtörténnek a dolgok, amire esetleg reagál, Zsófi viszont egyre aktívabb és határozottabb lesz, rájött, hogy ő is hatással lehet a dolgok menetére. Megtanult például ülve egyensúlyozni. Eddig is ültettük az ágyon vagy a hasamon, de mindig meg kellett támasztani és minden oldalról óvni, hogy el ne dőljön. Most viszont simán ott lehet hagyni egyedül az ágy közepén, magától ügyesen egyensúlyozik. Kicsit olyan, mintha részeg lenne, imbolyog, de aztán visszaküzdi magát a hasizmai segítségével. Vicces, hogy amikor nyúl valamiért, akkor sem ész nélkül veti magát a tárgy után, hanem csak fél kézzel nyúl ki, óvatosan, és közben a másik kezével a túloldalon egyensúlyoz.

Zsófi az ágyon ül és a játékaival szórakozik

Az átfordulást is gyakorolja, egyre többször fordul elő, hogy hason hagyjuk ott valahol, és háton találunk rá, a keresztbe fordulás pedig már meg sem kottyan neki.

Az is az önálló akarat jele, amikor a dédi hőc-hőc katonát játszott vele, és amikor abbahagyta, Zsófi magától ugrálni próbált, hogy még játékot, még, dédi, gyerünk. Vagy amikor valami nem tetszik neki, hangos hőőővel jelzi, például ha elvesszük tőle az ásványvizes üveg végét, merthogy azt nem szabad a szájába venni. Belenyugszik a döntésbe, de néha már jelzi, ha nem tetszik neki a dolog. A múlt héten pedig elkérte a nagymamától a fakanalat, és egy darabig ő keverte a palacsintatésztát, ami egyébként kitűnően sikerült.

Magasabb szintre fejlesztette a morgást, mély és kifejezetten durva hangot ad ki csak úgy szórakozásból, mondtuk is, hogy talán tévedés történt, kiskutyát kaptunk kisgyerek helyett a kórházban.

A Tüskevárban mondta Matula bácsi Tutajosról, hogy jól eszik és jól alszik, vagyis: fejlődik, ez Zsófira is igaz, bár az evésre kicsit kevésbé, időnként ott hagyja a harmadát-negyedét a szokásos adagjának. Az alvással viszont nincs gond, hála istennek a hajnali öt órás kelésről is mintha átállna fél hétre, ami sokkal jobb nekem a munkába induláshoz. Tehát eszik, alszik és növekszik is minden irányban, több mint hét kiló, nemsokára kinövi a babahordozót és a kis kádat is, és akkora hasa van, mint egy török basának.

Elkezdtek nőni a fogai, ahogy várható volt. Ha kanállal kocogtatjuk az ínyét, kocog, és ha Zsófi szélesen mosolyog, látni is, ahogy az ínye alatt megjelentek az első fogai.

Elképzelhető, hogy balkezes lesz, már amennyire ezt most látni lehet, érdekes lesz alkalmazkodni hozzá. De ha Angelina Jolie, Julia Roberts, Lady Gaga és Oprah Winfrey boldogult balkezesen, remélhetőleg Szatmári Zsófiának is sikerülni fog.

A fényképezőgépek közül főleg Trychydts gépét használjuk, mert vakuval elképesztően jó teljesítményt nyújt. Olyan is volt, hogy a tök sötét kisszobába mentünk be alvó kisbabát fényképezni, és az éles, kellemes fényeket mutató képen egyáltalán nem látszik, hogy ott eredetileg sötét lett volna. És nem is ébredt fel Zsófi a fényképezésre – ha mélyen alszik, Zsófi mellett ágyút lehet sütögetni, csak persze nincs kiírva sehová, hogy éppen mélyen alszik-e…

Zsófi az ágyában, alvás közben