Zsófi papírjai

Új állampolgárral gyarapodott az ország, egy állampolgárnak pedig mindenféle papírra szüksége van. Normálisan ennek úgy kellene működnie, hogy az összeset átadják nekünk egy borítékban, a támogatásokat pedig átutalják a számlánkra. Állítólag Debrecenben ez nagyrészt így is történik, Budapesten viszont az apának kell ezeknek egyenként utánamennie. Előbb azonban a gyógyszertár, ahol alkoholt kellett vennem Zsófinak, amivel a köldökét kell néha bekenni, hogy jobban gyógyuljon. Egy deciliter alkohol 245 forint volt. Plusz 63 forint volt az üveg, 3 forint a kupak – ezeket így, tételesen leírták, nem tudom, nem lehetett volna esetleg kupak nélkül kérni? Valamint 74 forintot fizettem azért, hogy az alkoholt a nyolcvan éves mami 12 perc alatt beletöltse az üvegbe. Így is csak félig lett, nem tudom, hogy azért, mert ennyit rendelt az orvos, mert a nyanya a felét kilötyögtette, vagy esetleg stikában lehúzta…

Anyakönyvi kivonatot és lakcímkártyát Zsófi, mint az István kórház szülötte, a Ferencvárosi Önkormányzattól kapott. Ez viszonylag simán is ment, attól eltekintve, hogy a bejáratnál a biztonsági troll megjegyzést tett rám. 17.30-ig van ugyanis ügyfélfogadási idő hétfőnként, én pedig 17.15-kor merészeltem megérkezni! Ez már megjegyzést von maga után, sőt, 17.20-kor kifelé igyekezve már ténylegesen zárt ajtót találtam! Benne volt a kulcs, úgyhogy kiengedtem magam a Bp. IX. ker. Önk. Anyakönyvi Csop. épületéből, de lássuk be, dolgozó emberként, munkaidőn kívül inkább nem kellene ügyintézésre adni a fejem.

Az előző bejegyzést azzal fejeztem be, hogy Noémi rossz kórházi igazolást kapott, úgyhogy 8-14 óra között(!) volt egy újabb utam a kórházba. Egészen más érzés volt úgy bemenni, hogy a feleségem és a lányom nem voltak ott. A megfelelő pultnál egy banya fogadott, a fehér köpenytől eltekintve szabályos banya, nagy orral és bunkó stílussal. Mondtam, hogy mi járatban vagyok, mire valamilyen papír felmutatását kérte. Dokumentet! Mondom, dokument van, dokument hogyne lenne – még szerencse, hogy előzetesen Noémit telefonon megnyugtatták, hogy semmilyen papír nem kell. Úgyhogy magabiztosan átnyújtottam a személyi igazolványomat. Nézte, hitte is meg nem is, amit olvasott benne, aztán megkérdezte a feleségem nevét. Itt egy tetszőleges nevet bemondhattam volna és megkapom az illető kórházi tartózkodásáról az összes kívánt információt (adatvédelem!). De én Noémi nevét mondtam be, meg is kaptam a megfelelő papírt, ezek után pedig egy orvos aláírását és pecsétjét már gyerekjáték volt felhajtani.

Zsófi a hasamon kinyúlva

Zsófi TAJ-kártyáját az Országos Egészségbiztosítási Pénztár állítja ki és postázza 30 napon belül. Noémitől a HR azonban még ezen a héten kéri, úgyhogy az alternatív, gyorsabb személyes elhozást szerettem volna választani. Gondoltam, először azért megkérdezem, készen van-e már, és erre az érdeklődésre buzdított a kórházban kapott papír is. A papíron és a neten is a 288-5100-as telefonszámot adják meg segítségképpen. Ezt a számot viszont egy gép felveszi, majd végtelenítve zenét játszik le. Ügyes! Próbálkozz akárhányszor, akármikor, a zenén túl nem fogsz jutni. Felhívtam az OEP ceglédi ügyfélszolgálatát, ahol ugyanez a zene fogadott. Úgyhogy felhívtam a váci ügyfélszolgálatot is, ahol már emberrel is sikerült beszélnem, aki persze nem volt illetékes, de kapcsolta a helyi TAJ-kártyás hölgyet. Az alapötletem az volt, hogy ezek a TAJ-kártyások biztosan ismerik egymást és a váci TAJ-kártyás esetleg megadja a Teve utcai TAJ-kártyás mellékét. A szocializmusban ragadt közigazgatásunkról szerintem mindennél többet mond, hogy a módszer bevált: a csaj megadta egy másik csaj közvetlen számát, immár a Teve utcában. Az sem volt illetékes, de továbbkapcsolt a valódi illetékeshez. Sikerült tehát! Mit nekem közigazgatás! TAJ-kártya ugyan nem lett belőle, mert Zsófi TAJ-száma csak a lakcímkártya átvétele utáni héten készül el – el sem tudom képzelni, mi közül van ezeknek egymáshoz, de a szabály az szabály: hétfőn telefonálok újra.

Update1: a TAJ-kártyát pénteken kihozta a postás, rajta a TAJ-számmal, azzal, ami csak hétfőn készül majd el…

Update2: ezt a bejegyzést kompletten megírtam úgy, ahogy itt olvasható és eltettem későbbi publikálásra. Még aznap este megnéztem viszont alaposabban az újonnan kapott kórházi igazolást, amely, mint észrevettem, tartalmazta a fenti ügyintéző nevét: Banya Tiborné.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük