24, harmadik évad

Ez egy közismertebb évad, most is megy éjszakánként az M1-en, de mi nem ott néztük meg… Szerintem ez volt az eddigi legjobb, természetesen kompromisszumokkal. El kell tekinteni például attól, hogy a bűnözőktől logikus viselkedést várjunk el, hogy az adott pillanaton túl is értelmesen cselekedjenek. Az informatika használata is vicces a CTU-nál: a szavak a valódi informatika világából vannak, például fájlok, hozzáférés, hálózat, de tényleges értelme nem sok van annak, amit mondanak vagy csinálnak. Arról nem is beszélve, hogy néha egyszerű dolgokat sem tudnak sehogy sem elvégezni, néha meg bonyolult dolgokat is megoldanak egy-két billentyű megnyomásával. További bénaság, hogy minden évadba kell pontosan egy darab beépített áruló a CTU-hoz, anélkül úgy látszik, nem tudnának épkézláb történetet készíteni.

A 24 harmadik évadának főszereplői

De persze mindez nem túl érdekes, úgyis az akció a lényeg. Az évad sajátossága, hogy a CTU munkatársainak is kijut a szívásból, ezúttal nem csak Bauernek van nagyon rossz napja, hanem mindenkinek az irodában, kivéve Bauer lányát, aki viszont most először alig-alig kerül életveszélybe. Palmer elnök meg nagyon rossz formában van, egymás után hoz rossz döntéseket, de ez nagyon érdekes, és a végén a szokásos igazságosztás is nagy élmény volt. Palmer története nem kapcsolódik Bauer nehézségeihez, mint eddig, az elnök tőle függetlenül kerül bajba, csak néha hoz egy-két rossz döntést Bauer számára is.

Mikor ezt írom, a negyedik évadot is majdnem végignéztük már, és arra még jellemzőbb lesz, de a harmadikban is megjelenik, hogy csökkenti az élvezetet, hogy tudjuk: Jack Bauer mindent túl fog élni. Hatásos természetesen, ahogy a legveszélyesebb helyzetekbe is félelem nélkül beleveti magát, de közben sajnos tudni lehet, hogy bármennyire fegyvert fognak rá és ki akarják végezni a kegyetlen mexikói gyilkosok, még egy csomó évadon keresztül életben fog maradni. Más szereplőkről ez szerencsére nem mondható el, értük érdemben lehet izgulni.

A fenti hiányosságoktól eltekintve a harmadik évad forgatókönyve is jó, végig, az egyetlen érdekesség, hogy fenyegesse bármilyen szörnyű veszély Amerikát, az elkövetők egészen biztosan megtalálhatóak lesznek Los Angelesben a gyilkos eszközökkel együtt. A vicces filmes helyzetek közül „a kék vagy a piros drótot vágjam el” is előkerül, szerencsére egyéni módon megoldva: Bauer mindkettőt elvágja, a visszaszámlálás a nagy piros kijelzőn mégsem áll meg, úgyhogy Bauer elővesz egy kurva nagy baltát, ami pont ott lógott az általános iskolai osztályterem falán…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük