Egyiptom, 2. rész

Közlekedési módszerek

Az egyiptomi arab mentalitásból akkor kaptunk ízelítőt először, amikor még az első nap délelőttjén kimentünk a szállodából venni valami kaját és üdítőt. A helyiek leszólítanak, közel jönnek és mindenféle vacakot akarnak ránk sózni: tisztelem a másságot, de ha már a turizmusból élnek, ők is tisztelhetnék a mi másságunkat a privát szférát illetően, hadd ne kelljen már a közértig vezető ötven méteren nyolcféle szar megvásárlását visszautasítani. Ekkor zártuk ki Egyiptom után az összes arab országot is a jövőbeli utazásaink színhelyei közül.

Érdekes még, ahogy autóznak, szabályok, lámpák, zebrák és más hasonló infrastruktúra híján. Nekik módszereik vannak csak az autóvezetéshez. A jelenlétüket például dudálással jelzik, állandóan csak dudálnak, és szó sem lehet semmiféle udvariasságról. Mivel Egyiptom kőolaj-kitermelő ország, nagyon olcsó a benzin, tele is vannak az utak mindenféle ócska vassal, illetve feltűnően sok volt a Hyundai márkájú taxi, természetesen ezek mindegyike dudált, lassított és kérdőn nézett, amikor mellettünk elhaladt.

És ha már közlekedés: mindenképpen akartam tevegelni, és szerencsére erre a hotel kertjében is lehetőségem volt, Mohamed ugyanis ott parkolt a tevéjével minden délután. A tevét pedig Oszkárnak hívták. Ezek még úgy-ahogy hihető nevek voltak, mások viszont ezeknél sokkal rosszabb sztorikat akartak beadni nekünk csak azért, hogy szimpatikusnak tűnjenek és vegyünk tőlük valamit. Ezek közös lényege az arab srácok állítólagos magyar gyökerei voltak: az egyiket Puskásnak hívták, a másiknak az anyja Kecskemétről származott, a harmadiknak pedig felesége volt régebben Komáromban…

Tevegelek a hotel kertjében

Vendégsereg a Sea Gullban

A Sea Gull szállodában lakunk, ez kategóriáját és szolgáltatásait tekintve ugyanolyan, mint a tunéziai Thapsus volt, viszont a személyzet sokkal barátságosabb, mint ott. Az esti, animátorok által bemutatott műsorok viszont sokkal rosszabbak. Amikor szállodát választottunk, ahogy írtam már, a szintén Hurghada városbeli Golden 5 volt még esélyes, végül azért nem oda mentünk, mert állítólag tele van újgazdag orosz bunkókkal. Nos, kíváncsi lennék, ehhez képest ott mennyi orosz lehet: ha a személyzet nem arab lenne, azt hittük volna, hogy Moszkvába hoztak minket nyaralni. Itt ugyanis gyakorlatilag mindenki orosz, kizárólag orosz beszédet lehet hallani, és a személyzet is oroszul szólítja meg a vendégeket, csak külön kérésre váltanak át angolra. Viszont senki sem bunkó, a vendégek normális viselkedésű, hétköznapi orosz emberek.

Sea Gull szálloda a tenger felől

Ami még érdekes, hogy feltűnően sok a lány és a nő. Erre azt a magyarázatot találtuk, hogy kettő vagy több barátnő, netán anya a lányával simán eljöhet és szemlátomást el is jön együtt nyaralni, férfiak viszont nem nagyon járnak kettesben külföldre, és a nagyobb férfitársaság is ritkább. A házaspárokon kívül tehát elsősorban nők, csajok vannak itt minden mennyiségben és minden korosztályban, facér férfiak számára tehát ideális a hely, pláne, ha az illető facér férfi esetleg még oroszul is tud beszélni…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük