Esküvő, 1. rész

Noémi és én a templom előttHat év ismeretség, valamint több mint két és fél évnyi együttélés után szombaton összeházasodtunk Noémivel. Ezt én nagyjából úgy éltem meg, mint a szerelmünk ünnepét. Sok más értelmezés is lehetséges, de ezek egyike sem helytálló, és nagyon jól esett az a rengetet szeretet és ünneplés, amiben részünk lehetett. Most elsősorban a szervezésről akarok írni, és mert hosszú lesz, több részben. Az illusztráló képeket Veronika és Trychydts készítették – erről külön is írok majd.

Házassági előkészítő tanfolyam

A templomi esküvő egyik érdekes velejárója, hogy a megtartásához előbb egy ún. házasság előtti felkészítő tanfolyamra kell járni. Kérdés persze, hogy ez mennyire kötelező, valószínűleg enélkül is összeadott volna minket a pap, de nyilván jó néven vette, hogy eljártunk.

A tanfolyam minden pénteken este hét órától volt, amely időpont sajnos alkalmatlan arra, hogy a résztvevő párok, itt mindannyian dolgozó emberek, érdemben oda tudjanak figyelni. A másik, tartalmi hiba az volt, hogy a tanfolyam nem reflektált az esetleges tényleges problémáinkra. Kérdés persze, hogy hajlandóak lennénk-e ott beszélni róluk, így viszont, hogy az atya vagy példás házasságban élő párok beszéltek virtuális problémákról és azok megoldásáról, nem sok hasznát vettük az egésznek. Mi és a többi pár is régóta együtt élünk, a felvetett problémáknak szinte mindegyikével találkoztunk már és több-kevesebb súrlódással meg is oldottuk azokat – ezért lett az együttélésből esküvő, nem pedig különélés.

Három tényleges haszna volt a tanfolyamnak: jobban megismerkedtünk a pappal, a szomszédokat is sikerült jobban megismerni, mert az egyik példaadó házaspár a mi házunkban lakik, illetve a természetes családtervezésről tanultunk egy érdekes módszert, amivel meg lehet tervezni, hogy a gyerekünk fiú vagy lány legyen. Ez utóbbi módszer az aktuális mintaadó házaspárnak (nem a házbelieknek, egy másiknak) annyira bejött, hogy mind a négy gyermekük az általuk választott nemű lett (lány-fiú-fiú-lány, ahogy akarták). Czeizel Endre állítólag 80%-osnak tartja a módszert, úgyhogy kipróbáljuk majd mi is, ha eljön az ideje.

Templomi esküvő

Az esküvő három helyszínen zajlott, de a templom, az önkormányzat és az étterem képviselői közül az atya volt az egyetlen, aki normálisan megmondta, mennyibe fog a házasságkötés kerülni: a templomi esküvő 15 ezer volt, a padok feldíszítése virágokkal plusz 10 ezer.

A templomi szertartást előzetesen el is próbáltuk, ott tudtam meg például, hogy a feltett kérdésekre először igent kell mondani, aztán a mondat eleji igét (ígérem, akarom stb.), ezt élesben is csak egyszer rontottam el. György atya egyébként sokkal szebben beszélt, mint később az anyakönyvvezető, súgással segített a szertartás közben, előzetesen tippeket adott a fotózáshoz, megigazította a nyakkendőmet, szóval igazán kitett magáért.

A templomi esküvő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük