Egyelőre homályba vész a szigeti gerincút (Csepel)

A gerincút kerületünkön túlnyúló részének megépítéséről tartott közmeghallgatást a szigetszentmiklósi önkormányzat december 12-én. A képviselők szerint évtizedek óta fennáll az igény a Szigetszentmiklóst, Halásztelket és Tökölt könnyebben elérhetővé tevő, a térképen nézve fordított Y alakú gerincút megépítésére, ráadásul az agglomerációs települések népessége a rendszerváltás óta a másfélszeresére nőtt, így az ingázók számára egyre komolyabb problémát jelent a fővárosba való bejutás.

A kistérségi igény hatékonyabb felmutatása érdekében a három érintett település polgármestere bizottságot alakított, közülük Szabó József, Szigetszentmiklós vezetője számolt az elmúlt évi eredményeikről. Megtudtuk, hogy a Csepel-szigeti gerincút szigetszentmiklósi részének tervei már engedélyeztetés alatt vannak, megegyezés született a halásztelki ággal kapcsolatban, valamint elérték, hogy változtatási tilalom legyen érvényes a XXI. kerületi rész nyomvonalára. Továbbá, amint arról a Csepelt képviselő dr. Polinszky Tibor főépítész beszámolt, a szigeti gerincút megépítéséről politikai szinten már megegyeztek: az érintett szomszédos települések, Csepelt is beleértve, kölcsönösen támogatják egymás törekvéseit.

A gerincút megépítésének egyik lehetséges módja az európai uniós fejlesztési támogatások megszerzése (mint ismert: a csepeli szakasz EU-s forrásokból való felépítése már elnyerte a kormány támogatását). Azonban az EU csak olyan útépítési terveket támogat, ahol a nyomvonal kisajátításának költsége nem haladja meg a projekt összköltségvetésének 10%-át, itt azonban a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési (NIF) Zrt. által becsült 6 milliárdos összköltségből a kisajátítás ára 1,4 milliárd forint lett volna. Ezért a polgármesterek kérésére a NIF újrabecsültette a kisajátítás árát, és amint Szabó Márta, a vállalat projektvezetője elmondta: az első alkalommal sajnos tévedtek (mert az autópálya-építések paramétereit vették alapul), a kisajátítás valójában kb. 530 millió forintból is megoldható…

Több képviselő szerint a pályázati esélyeik jobbak lennének, ha a kisajátítások már megtörténtek volna, de ehhez is állami szerepvállalás lenne szükséges. Ennek érdekében Bánki Erik és Kövér László országgyűlési képviselők egyéni módosító indítványt nyújtottak be a Parlament jövő évi költségvetési törvényjavaslatához, amely szerint erre a célra 1,3 milliárd forintot kellene átcsoportosítani a Miniszterelnöki Hivataltól. Bár a költségvetés végszavazása csak lapzártánk után várható, az illetékes parlamenti bizottság a tervet nem támogatta. Erről Varjú László, a gerincút megépítését régóta aktívan támogató, és a közmeghallgatáson is jelen levő országgyűlési képviselő úgy nyilatkozott, nem ezt tartották helyes megoldásnak. Véleménye szerint a projektnek a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács, illetve végső soron a kormány támogatását kell elnyernie, ehhez azonban komolyabb előkészítés lenne szükséges.

Az előkészületek tényleges állásáról szintén Szabó Márta, a NIF képviselője számolt be, eszerint jelenleg is zajlik szigetszentmiklósi ág terveinek engedélyeztetése, a halásztelki ág átdolgozott tervei pedig januárra lesznek készen. A szükséges 20-22 szakhatósági engedély megszerzése ez után, 2008 áprilisára várható – mindez elengedhetetlen ahhoz, hogy Fejlesztési Tanács döntést hozhasson a gerincút megépítésének támogatásáról.

Szatmári Péter
Csepel, 2008. január 4.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük