Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége

Az időutazás az egyik legizgalmasabb téma, a Vissza a jövőbe-trilógia például a nagy kedvenceim egyike. Bedőltem azonban a fülszövegnek, Isolde rajongásának, és arra sem figyeltem fel, hogy a sok dicsérő blogbejegyzés kivétel nélkül női szerzőktől született.

Audrey Niffenegger: Az időutazó feleségeMert ez kizárólag szerelmi regény, nulla akció, nulla dráma, nulla érdekes szereplő. A történet Clare életét követi végig, amiben az időutazó Henry hol ennyi, hol annyi éves, de mindig egymásba szeretnek függetlenül attól, hogy melyikük hány éves – ennyi történik sok száz oldalon és két köteten keresztül.

Az óriási terjedelem ahhoz szükséges, hogy a történet szempontjából felesleges információkat tudjunk meg, például az orvosi rendelő berendezését, vagy felesleges epizódokat éljünk át, például Henry letartóztatását, illetve amit különösen fárasztónak tartok, az álmaik leírását. Arra viszont mégsem elég a terjedelem, hogy a szereplők többsíkúvá váljanak, netán életszerűvé, például mindenki szinte szó nélkül elfogadja, hogy az időutazásból következő plusz tudást ne használják fel. Ez szerintem a szerző emberismeretének teljes hiányára utal, például konkrétan elhangzik, hogy nem, Henry, ne áruld el a jövő heti lottószámokat, az nem lenne becsületes…

Az időutazásból következő izgalmas lehetőségeket pedig azzal sikerült kiherélni, hogy Henry nem tud változtatni a múlton, még akkor sem, ha ott van és minden lehetősége meglenne rá. Pontosabban a haverokat azért ki tudja szolgálni hasznos tőzsdetippekkel, de a baleseteket nem tudja megelőzni, szóval a történet elsősorban a romantikának, nem a logikának van alárendelve, szerintem persze régen rossz, ha a kettő ellentmond egymásnak.

A szerelmi szál pedig, amivel a könyv végül is eltelik, lapos, mert nincs benne dráma. Legfeljebb az időutazás nehézségeit kell a két szerelmesnek elviselnie, például hogy Henry sokat van távol a családjától, csak itt nem a sok túlóra miatt, hanem időutazásból kifolyólag… Bónusz lehetőség viszont, hogy néha több Henry is rendelkezésre áll egyszerre, amikor felbukkan a jövőből vagy a múltból, és amíg az egyik alszik, a másik akár megdughatja Clare-t a hitvesi ágyban – és ezt a baromságot nem én találtam ki, ez egy jelenet a könyvből.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük