Stephen King: A mobil

Stephen King: A mobil, borítóEz a könyv bűn rossz, kár volt hónapokig keresni a könyvtári katalógusokban. Az alapötletet, a világ végét King már megírta egyszer Végítélet címmel, ami egyébként a végén szintén elég nagy marhaságra fut ki, de addig alapvetően jó, sőt zseniális. Itt viszont csak félig ér véget a világ, a mobilosok idióták lesznek, a mobil nélküliek maradnak normálisak, ami alapötletnek elfogadható lenne, ha valami érdekes történet kerekedne belőle, ez sem rosszabb ötlet annál, mint hogy egyes emberek varázsolni tudnak, egyesek meg nem. De ebből itt nem sztori lesz, hanem kuszaság, mert amíg a varázslás egy nagyjából kiszámítható képesség, a mobilon keresztül újraprogramozott emberek mindig éppen arra lesznek képesek, amit King a történet szempontjából szükségesnek látott. Először gyilkolják egymást, aztán szelídebbek lesznek, néha okosak, néha hülyék, egyszer kajálni sem tudnak, aztán megtanulnak repülni is, szóval hogy Trychydts hasonlatát használjam, nem lehet tudni, a pakliban levő lapok közül melyik mennyit ér, így izgalmat sem okoz kivárni az eredményt.

King elővette azt az idegesítő klisét is, hogy a tizenéves gyerek egy nagy számítógép-zseni, aki mindenkinek elmagyarázza, hogy az emberek agya olyan, mint a winchester, amiről mobilon keresztül letörölték a programot, az újonnan betöltöttbe viszont féreg került, ami majd elrontja a programozást jól. A főhős ezt nagy nehezen megérti, majd mélylélektani és az agyműködést elemző gondolatmenetbe kezd, miközben bevallja, hogy a számítógépen ő csak a Word, az Illustrator és a levelezőprogram kezeléséhez ért. Plusz némi Macintosh-térítés, amitől King szintén megkímélhetett volna.

Azt is megszokhattuk már, például a Végítéletben is ez volt, hogy Stephen King számára a világ kizárólag az Amerikai Egyesült Államokból áll, pedig a mobilon keresztüli agy-átprogramozás a világ relatíve kis részén lenne csak lehetséges. Az is King-szabvánnyá válik lassan, hogy a főszereplőt saját magáról mintázza (a semmiből sikeressé váló író, Mac-használat, történetek álmodása stb.). Az viszont szokatlan, hogy nem varrja el a szálakat a regény végén. A Librin egy felhasználó elspoilerezi, hogy happy end a vége, de ez egyszerűen nem igaz, gyakorlatilag semmiről sem derül ki semmi, nem tudjuk meg, hogy ki és miért csinálta az egész balhét, hogy mi lesz ezután, ahogy az sem, hogy Clay meg tudja-e menteni a fiát.

One thought on “Stephen King: A mobil

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük