Adóbevallás I. rész

„Odajön Surányi Gyuri barátunk, hogy őneki megvan, hogyan kell átalakítani úgy a minimálbér adómentességét, hogy közben fönt lehessen tartani az igazságosságot. És dolgozunk sokáig vele. Majd elküldi a papírját végre, amire kiszámolja és kiderül, hogy minden nagyon jó, csak azt nem tudja, hogy létezik az adójóváírás intézménye ma Magyarországon és azt is át kell alakítani, és az 230 milliárd forint összességében. Ja? Hát, ha a 200 milliárd forint benne van a pakkban, akkor már nincsen megoldása. Általában sok jó ötlet van egész addig, amíg nem kell számolni. Mikor számolni kell, akkor elfogy a tudomány.”

Életemben másodszor álltam neki az adóbevallásomnak, örömmel, mert adófizetőnek lenni jó, rendes állásom van, mit panaszkodjak, ráadásul 2006-ban többet kerestem, mint 2005-ben. Négy cég, négy éves összefoglaló feküdt előttem az asztalon.

Gáborral csevegtünk a napokban arról, hogy ha 17 cég fejleszt pénzügyi szoftvereket, és ezek közül 2 azonnal, további 10 ritkán, de frissíti a programjait, a többiek pedig sosem, akkor a forgalomban levő szoftverek kb. negyede lehet ténylegesen naprakész. Ez arról jutott eszembe, hogy a négy összefoglalóm közül egy volt, amiben az egyes tételek sorszáma megegyezett azzal, amit az SZJA-bevalláshoz letölthető szoftverben írtak.

De az elnevezések stimmeltek, a levont adóelőleg mindenhol levont adóelőleg, a sorok egyeztetése után összeadtam a papírokon levő számokat és beírtam az Abev programba. De figyelmeztet a program: az adójóváírás értéke nem lehet nagyobb az adójóváírás számított értékénél. He? 1. nem volt ott semmilyen számított érték 2. honnan tudja ő, hogy én mennyi adójóváírást kaptam?

Aztán Noémivel megfejtettük, hogy az adójóváírásnál nem az számít, hogy év közben mennyit kaptam, hanem hogy mennyit akarok jóváírni most, azaz ennél a pontnál nem a cégektől kapott összegeket kell átvezetni az adóbevallásba. Pontosabban, ha járna nekem adójóváírás, akkor átvezethetném, sőt a program is segítene, de nem jár, így viszont közölni sem tudom, hogy nekem nem járt, mégis kaptam.

Akkor tévedtem, amikor a régi és az új munkahelyemen is úgy nyilatkoztam: kérek adójóváírást, ami a nyolc, illetve négy hónapi fizetésem alapján járt volna, de az éves keresetem alapján nem. Így aztán kevesebb adóelőleget vontak le, mint kellett volna, az pedig szemlélet kérdése, hogy mi a jobb nekem: visszatérítést kapni az APEH-től, ebben az esetben én hiteleztem az államnak, vagy fordítva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük