Dr. Karl Kruszelnicki: Legendás tévhitek

Legendás tévhitekEnnél azért jóval többet is ki lehetett volna hozni ebből a témából. A szerzőnek tudományos kérdésekkel foglalkozó rádióműsora van Ausztráliában, gondolom az ott felmerült tévhitekből dobott össze egy kötetet. Érdekes témákat vet fel, ezekkel próbálják eladni a művet, a legfőbb probléma, hogy a szöveg és a körítés is kissé bulvárosra sikerült.

A forrásokat például a szerző megjelöli, de csak felületesen, az újsághírek öt alapkérdései közül (ki, mikor, hol, mit, miért) egy-kettőnél többet soha nem válaszol meg. Egy témára sem szán többet négy oldalnál, így teljesen érdektelen tévhitek is bekerültek helykitöltőnek, és ami valóban érdekes lenne, arról csak igen keveset tudunk meg. Az is komolytalanná teszi a könyvet, hogy minden tévhit cáfolatát egy kínosan igénytelen rajz formájában is közlik, ami semmit nem tesz hozzá a szöveghez, feleslegesen foglalja a helyet.

Az ujjropogtatós tévhitet elmeséltem Noéminek, mire kiderült, hogy olvasta már egy korábbi Kiskegyedben, szóval a bulvárújságoknak azért sokáig jó ötlettár lehet ez a könyv. Látom magam előtt a Blikk címlapját: Okozhat-e pattanást a csokoládé? Valóban kiolvasható a jövő a Bibliából?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük