Beszélő számítógépek (Népszabadság)

PAC Mate készülékA köztudatban óriási az ismerethiány a vak és gyengénlátó emberek valódi informatikai lehetőségeivel kapcsolatban. Miután ők nem vagy csak alig látják a képernyőt, szükségük van egy ún. képernyőolvasó programra, amely a hangszórón keresztül kimondja a leütött billentyűket, és felolvassa a képernyőn látható szövegeket. Mindezt nemcsak az idejétmúlt DOS-os, hanem a legmodernebb windowsos számítógépeken is. A JAWS for Windows képernyőolvasó segítségével például tudnak szöveget szerkeszteni, táblázatot kezelni, sőt internetezni és e-mailezni is.

Régen, ha a vak gyerekek a látókkal egy osztályba jártak, csak a zajos, kopogós Braille-írógépekkel tudtak jegyzetelni az órákon, és a tananyagok is csak korlátozottan voltak elérhetőek Braille-írásban. Mindez mára az informatika segítségével alapvetően megváltozott. A látássérült gyerekek hordozható számítógépen jegyzetelnek, és törvény biztosítja számukra a tananyagok elektronikus változatának elérhetőségét.

Azt is kevesen tudják, hogy a munkanélküliségi ráta a vak és gyengén látó emberek körében elképesztően magas: a munkaképes látássérülteknek csak kevesebb mint 7 százaléka dolgozik! (Forrás: MVGYOSZ, tagnyilvántartás) De az informatika itt is segít: a telefonközpontos szakmából való fokozatos kiszorulással párhuzamosan megjelent a számítógéppel támogatott ügyfélszolgálatos, vagyis a call centeres szakma, ahová a jó kommunikációs képességeiknek köszönhetően különösen érdemes vak munkatársakat alkalmazni.

Az egyetlen probléma nem technológiai, hanem anyagi: az egyetlen modern, magyar nyelvű képernyőolvasó program, a JAWS for Windows ára kétszázezer forint. Az Informatikai minisztérium tavaly négyszáz, az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány pedig öt év alatt több mint 600 látássérült felhasználót támogatott szoftver és hardver adományozásával. Kovács Kálmán volt informatikai miniszter tavaly márciusban egy sajtótájékoztatón áttörésnek nevezte a látássérültek igényeit is kielégítő szoftverek megjelenését és elterjedését. Ezekkel a vak emberek ma már számítógépen is tudnak könyvet, újságot olvasni, levelet vagy blogot írni, tanulni és dolgozni, ami nagyban elősegítheti társadalmi integrációjukat. Az eseti támogatások mellett azonban a felsorolt eszközök folyamatos, alanyi jogú igénylésére ma még nincs lehetőség.

Megoldódni látszik viszont az informatikával szoros kapcsolatban álló mobiltelefonok kihangosítása. Mobilja lényegében minden látássérült embernek van, bár azt ma még kizárólag telefonálásra használják. Ráadásul a felhívni kívánt ismerős nevét nem tudják a készülék telefonkönyvéből kiválasztani, a telefonszámot emlékezetből kell felidézniük, ahogy SMS-ezni sem tudnak, és a modern mobiltelefonok többi szolgáltatását sem tudják kihasználni. Azonban komoly lehetőség számukra, hogy a Symbian operációs rendszerű mobilok angol nyelvű kihangosítása ma már megoldott, és a magyar nyelvű mobiltelefonos képernyőolvasó fejlesztése is folyamatban van – újabb áttörést ígérve.

Szatmári Péter
Népszabadság, 2006. június 23.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük