A call centeres munkalehetőségekről (Vakok Világa)

Az automata telefonközpontok bevezetése különösen hátrányosan érintette a telefonalközpont-kezelőként dolgozó látássérült embereket, mert ezzel tovább szűkült a munkalehetőségek amúgy is szűk köre. Egyre terjednek azonban a számítógéppel támogatott telefonos ügyfélszolgálatok, a call centerek, amelyek – a szükséges speciális szoftverekkel megtámogatva – ismét munkaalkalmat kínálhatnak a látássérült embereknek is.

Lényegében ennek a területnek a felfedezésére indult tavaly az NGYIK, a MATISZ, a HEA, az MVGYOSZ és mások közreműködésével szervezett call center tanfolyam. A képzés célja az volt, hogy válaszokat keressünk arra, hogyan taníthatók és hogyan alkalmazhatóak a vak emberek a telefonos ügyfélszolgálati munkakörökben. Bár a projekt hivatalos értékelése még hátravan, már most is sok kérdésre választ adhatunk.

A lehetséges munkakörök

Kb. egy évvel ezelőtt az összes felsorolt partner társaságában részt vettünk egy megbeszélésen, amelynek témája az volt, a call centeres munkakörök mely részét képes ellátni egy látássérült munkatárs. Meglepően jó eredményre jutottunk, eszerint a látássérültség nem akadálya

  • hívások fogadásának, átirányításának,
  • műszaki segélyszolgálat ellátásának,
  • az értékesítői munkának,
  • a marketing kutatásoknak,
  • a célzott információgyűjtésnek, az adatbázis-építésnek,
  • elektronikus űrlapok kitöltésének.

Természetesen vannak olyan munkakörök is, amelyeket egy vak ember nem tudna ellátni, ilyen például a panaszügyek kezelése, ahol az ügyfelet azonosítani kell, az adatait ellenőrizni és kontrollálni – ehhez a telefon és a számítógép gyors, párhuzamos használata lenne szükséges.

Tapasztalatok a Creditexpress-nél

Amint a VV tavaly októberi számában is megírtuk már, Nógrády Norbert, a Creditexpress Kft. ügyvezető igazgatója már a képzéssel párhuzamosan is alkalmazott vak munkatársakat. Az ott dolgozók a kintlévőség-kezelés első fázisát végzik, azaz telefonon figyelmeztetik az ügyfeleket a tartozásukra. Nógrády Norbert elmondta, hogy a látássérült munkatársai a statisztikák szerint nem csak felvették a versenyt, hanem kifejezetten jobbak, eredményesebbek voltak a látó kollégáiknál, és nem csak több hívást bonyolítottak le adott idő alatt, hanem az eredményességük is jobb volt.

A képzés

A projekt két nagyon fontos tapasztalatot nyújtott. Elsőként, hogy a látássérült emberek call centerekben való alkalmazása technikailag lehetséges, sőt, az adottságaiknak köszönhetően kifejezetten előnyös lehet. Az érem másik oldala, hogy a képzés során (az informatikai és call centeres) szakmai képzés mellett nagyon fontos az úgynevezett pszicho-szociális fejlesztés is. Ugyanis ahhoz, hogy valaki ügyfélszolgálatos legyen, szükség van munkavállalási készségre, egy új munkahely megismeréséhez és elfogadásához szükséges nyitottságra és egy pozitív énképre is – a vak emberek azonban gyakran nem látják önmagukat, nem csak a gyakorlatban, hanem a személyiségük szintjén sem – mondják a szakemberek.

Ugyanakkor a lehetőség adott, az érdeklődés mindkét oldalról nagy, ezért folyamatosan keressük a további lehetőségeket.

Szatmári Péter
Vakok Világa, 2006. április

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük