Párbeszéd az IT-mentorálásról

IT mentor konferenciaMinden bizonnyal rendkívül hasznos munkát végeznének az IT-mentorok (az IT itt általában az informatikai és információs technológiákat jelenti) szerte az országban, ha végre tudni lehetne, ki fogja fizetni őket. Ez volt a legfontosabb tanulsága a december elsején az Informatikai és Hírközlési Minisztériumban az IT-mentorokról tartott konferenciának.

Pajna Sándor, az IHM helyettes államtitkára bevezetőjében elmondta, hogy a 2003-ban elfogadott, az információs társadalomról szóló célkitűzés kapcsán új foglalkozási ág látszik kibontakozni, amely az esélyegyenlőség javítását szolgálná. Az IT-mentorok feladata a közösségi internet-hozzáférési pontokon (pl. e-Magyarország-pontok, teleházak stb.) segítik azokat, akik valamiért önállóan nem tudják igénybe venni az informatika által nyújtott lehetőségeket. A segítség állhat oktatásból, ismeretterjesztésből, vagy igény szerint helyettesítésből is.

Mint Pajna elmondta, Magyarországon a számítógép-ellátottság és az internet-használat elterjedtsége nő, de további jelentős, ellátatlan területek vannak, és informatikai szempontból is nagyok a különbségek az egyes társadalmi osztályok között. Ennek lehetnek gazdasági, jövedelmi, az életkorból vagy az iskolai végzettségből adódó okai. Ezeket a különbségeket segíthetnének eltüntetni az IT-mentorok azáltal, hogy az érdeklődőket átsegítenék az információs társadalomba való beilleszkedés nehézségein.

Amint Gáspár Mátyás, az Európai Teleház Szövetség elnöke elmondta, ez a gyakorlatban jelentheti például pályázati információk beszerzését, szociális információk keresését és átadását, távmunka-lehetőségek felkutatását stb., ahogy például az idős emberek bekapcsolása is szinte elképzelhetetlen szakirányú segítség nélkül.

A foglalkozás betöltéséhez a szakirányú informatikai végzettségen kívül empátiás és pedagógiai képességek is szükségesek. Jövőre várhatóan elindul egy IT-mentor szakképzés 45 év feletti inaktív vagy megváltozott munkaképességű jelentkezők számára. Erről a tanfolyamról a konferencia idejében még gyakorlatilag semmilyen konkrétumot nem lehetett megtudni. A szakértők tervezik, hogy az IT-mentori foglalkozást önálló, államilag elismert (OKJ-s) szakmaként ismertessék el, amely első körben középszintű lesz, de idővel felső szintű, közösségi informatikusi szakmává is válhat.

Jelenleg komoly vita folyik arról, hogy az IT-mentorok alkalmazása milyen formában történjen. Dolgozhatnának például vállalkozóként teleházak, fogyatékosügyi vagy más szervezetek, vagy akár az üzleti szféra megbízásából. Állami segítség tehát közvetlenül a foglalkoztatásukhoz egyelőre nem várható (a képzéshez – például HEFOP-pályázatok keretében – igen). Igaz, amint Fejes István, a Magyar Teleház Szövetség elnöke elmondta, egyelőre a hazai teleházak működésének finanszírozása sincs megoldva, plusz szakembereket például biztosan nem tudnának felvenni.

Korózs Lajos, az ICSSZEM politikai államtitkára azonban egy lehetséges és sokkal életszerűbb alternatív megoldást is felvillantott, eszerint az IT-mentori szakképzettség a meglevő segítő foglalkozásokhoz is társulhat. A példa kedvéért elmondta, hogy ma 825 településen működnek falugondnokok, akik kiváltják a rászorulóknak a gyógyszert, elviszik az embereket munkába vagy iskolába, és a lelkét is rendben tartják azoknak, akikre amúgy senki nem nyitja rá az ajtót. A falugondnokoknak tehát van pénze és autója, de egyfajta informatikai tudással is rendelkezniük kellene ahhoz, hogy ezen a téren is segíteni tudjanak. Azaz a különböző, már most is működő segítő szolgáltatásokat össze kell kapcsolni, ami nagy segítség lenne az új, informatikai szolgáltatásokhoz való hozzáférés érdekében.

Szuhaj Mihály, az MVGYOSZ Informatika Csoport vezetője kérdésére Pajna Sándor elmondta még, hogy a képzésbe fogyatékos emberek is bekapcsolódhatnak majd, igyekeznek megteremteni a feltételeit, hogy az IT-mentori szakma feléjük is nyitott legyen.

A konferencián folyamatosan felszólaltak olyan civil szakemberek, akik a meglevő munkájuk mellett lényegében már ma is IT-mentori munkát is végeznek. Volt köztük teleház-vezető és háziorvos egyaránt, a tapasztalataik remélhetőleg sikerrel beépülnek majd az IT-mentori szakképzés menetébe. Bíztató volt továbbá, hogy valamilyen formában szinte az összes minisztérium kifejezte együttműködési készségét az IT-mentorok képzésével és foglalkoztatásával kapcsolatban – érdeklődve várjuk a fejleményeket.

Szatmári Péter
Vakok Világa, 2006. január

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük