Vak munkatársak a telefon végén (Vakok Világa)

Szeptember 9-én, pénteken az MVGYOSZ székházában lezajlott a budapesti call-center tanfolyam felvételije. Korábban a Vakok Világában is meghirdettük, hogy a Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány (NGYIK) az MVGYOSZ és más társszervezetek, szakemberek közreműködésével call-center ügyintézői tanfolyamot szervez (a call-center általános híváskezelő központot jelent, a munkakör az itt végezhető feladatokat foglalja magában). A tanfolyam szeptembertől februárig tart majd, és a hat hónapos képzés három részre oszlik. Az első hat hétben az informatikai alapokat sajátítják el a résztvevők, majd call-centeres elméleti és gyakorlati képzés következik.

A tájékoztatón Lengyel Szilvia projektvezető, az NGYIK munkatársa elmondta: ez egy kísérleti projekt, amelynek célja kideríteni, hogy vak emberek képesek-e ellátni call-centeres munkakört. A jelek bíztatóak, ugyanis a projekt hatására a tanfolyam szervezésével párhuzamosan, de attól függetlenül a Creditexpress követelés-behajtó cég call-centerében már alkalmaznak vak munkatársakat, akik az eltelt kb. másfél hónapban sikeresen helyt álltak. Az alkalmazásukhoz a cég sem állami, sem pályázati támogatást nem vett igénybe – a vak munkatársak hasonlóan dolgoznak, mint a látók, a velük szemben támasztott követelmények is ugyanazok. A munkájuk során szerzett tapasztalatok ráadásul beépülnek a vakos képzés menetébe, gondolva itt például a szükséges számítógépes megoldások alkalmazására.

Ugyanakkor a projekt résztvevői kezdettől fogva tisztában voltak azzal, hogy a vak emberek a call-centeres munkakörnek nem minden fajtáját képesek ellátni. A Creditexpressnél dolgozó látássérültek például csak kimenő hívásokat végeznek, tehát az ügyfél adatait előre elolvassák a számítógépen, csak ezután kezdeményezik a hívást. A problémát természetesen a számítógép és a telefon párhuzamos használata jelenti – egy látó munkatársnak ez nem jelent nehézséget, egy vak ember számára azonban jóval nehezebb feladat. A call-centeres munkakörök közül tehát azok jöhetnek szóba, ahol az ügyfélszolgálati munkatárs előre fel tud készülni az ügyféllel folytatott beszélgetésre, ilyen például a direkt marketing vagy a követelés-behajtás első szintje.

Tóth Éva, a Humánerőforrás Alapítvány szakembere a felvételi tájékoztatón elmondta, hogy hazánkban összesen kb. tizennégyezren dolgoznak különböző call-centerekben, és közülük csak kb. ötszáznak van szakirányú végzettsége. Mivel kísérleti projektről van szó, ez a tanfolyam sem nyújt állami végzettséget – azonban ha a projekt sikerrel zárul, az átalakított tananyag már egy további, akkor már állami végzettséget nyújtó szakképzés alapja lehet. A tanfolyam sikere tehát egy kicsit minden látássérült ember érdeke, szurkoljunk nekik a képzés végéig!

Szatmári Péter
Vakok Világa, 2005. október

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük