Számítógép és dobok a siket-vakoknak (Vakok Világa)

Adomány dobok és számítógépJúnius 19-én, a Vakok Iskolájának Múzeum helyiségében adták át a Siket-Vakok Országos Egyesületének a Széchenyi Lions Club adományát. Az adomány egy számítógép és két dob, előbbi lehetővé teszi az egyesület számára a külföldi szervezetekkel való kapcsolattartást, a két dob pedig az iskolában tanuló gyerekek zenei fejlesztését segíti.

Hazánkban ma nagyjából 1200 ember él olyan súlyos hallás- és látássérüléssel egyszerre, ami miatt speciális oktatásra vagy speciális segítségre lenne szüksége. A siketvak gyerekek segítésére alakult kb. egy évtizede a Siket-Vakok Országos Egyesülete, amely csak két-három éve tudja felvállalni a felnőtt siketvak emberek segítését és képviseletét is.

Kommunikáció

Kommunikáció egy siketvak fiatallalA siketvak emberek számára a kommunikáció, a párbeszéd csak speciális úton oldható meg és függ attól is, hogy milyen sorrendben szerezték a fogyatékosságaikat. Például egy siket ember, ha megvakul, továbbra is kommunikálhat a jelbeszéd segítségével úgy, hogy a partnerével fogják egymás kezét, így érzékelve a mozdulatokat. Egy volt látó ember esetében megfelelő lehet az is, ha a latin betűket egymás tenyerére rajzolják, illetve egy saját ujjábécé is a rendelkezésükre áll. Végül egy vak ember, ha megsüketül, a Braille-pontokat jelölheti meg a másik ember tenyerén.

Tevékenység

Az egyesület tevékenysége már ma is meglehetősen sokrétű. Jelenleg az egyik legfontosabb, hogy megtalálják az érintetteket, például az orvosok tájékoztatásán keresztül. Nagyon fontos a nemzetközi kapcsolattartás – ebben sokat segít majd az adomány számítógép -, a külföldi tapasztalatok és módszerek megismerése és bevezetése. Munkatársaik kísérőszolgálatot látnak el, ha tudnak, a megfelelő segédeszközök beszerzésében is segítenek, továbbá küzdenek a siketvakság önálló fogyatékossági kategóriaként való elismertetésért is. Kéthavonta találkozókat, nyáron tábort, továbbá kerámiaklubot, múzeumlátogatást, kirándulásokat szerveznek, illetve ők adják ki a Szemfüles című lapot is.

Program

Az ünnepélyes átadáson elsőként felszólaló Helesfai Katalin, a Vakok Iskolájának igazgatónője elmondta, hogy iskolájukban az utóbbi években megemelkedett az értelmi fogyatékos gyerekek száma – ma már a tanulók több mint fele halmozottan sérült. Két éve indították el siketvak tagozatukat, ahol jelenleg hét, jövőre már nyolc gyerekkel foglalkoznak majd. A tagozatot a nyaralóépületben helyezték el, ahol Királyhidi Dorottya vezetésével foglalkoznak velük – ő egyben az egyesület főtitkára is.

A Széchenyi Lions Klub képviseletében Bálint Erzsébet elmondta, hogy elsőként a Nők Lapja cikkében olvastak a siket-vakokról, amely Földesiné Juhász Viktória életéről szólt, és a cikk nyomán keresték meg az egyesületet. Az egyesület az adományért köszönetképpen Kéz a kézben oklevelet adott át a Lions Clubnak.

Végül bemutattak egy rövid filmet, amely egyrészt a siketvak gyerekek képzéséről szólt, ami lényegesen különbözik akár a vak gyerekek oktatásától is, sajátos fejlesztő feladatok elvégzését jelenti a hallás- vagy látás-maradványuk felhasználásával. A naprendjüket például úgy állítják össze, hogy kis figurákat helyeznek el egy kör alakú táblán, vagy a zenei érzéküket fejlesztik azzal, hogy dobolva megismétlik a tanártól hallott ritmusképletet. A film második fele a nemrég véget ért finnországi konferenciáról szólt. A filmből főleg az derült ki, hogy a dobolás nemzetközi szinten is kedvelt szabadidős elfoglaltsága a siketvak embereknek: egész dobzenekarok léptek fel a találkozón.

A Siket-Vakok Országos Egyesületének elérhetőségei: 1114 Budapest, Bartók Béla út 33., telefonszámuk (1) 209-5829, honlapjuk: www.siketvak.hu.

Szatmári Péter
Vakok Világa, 2005. július

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük