A varázslatos emberi test (Tétékás Nyúz)

A varázslatos emberi test, nyitóképGondolkozom rajta, hogy az év végén kiosszam-e „A Médiatár legjobb CD-ROM-ja” díjat. A Microsoft Encarta World Atlas és az Európa van eddig versenyben, érdekesek, szépek és hasznosak, de ez a mostani csontvázas őrültség is feltétlenül a dobogóra kívánkozik.

A CD a könnyed kategóriába tartozik, 6-16 éves korig ajánlják, vagyis a TTK-n gyakorlatilag csak a biológiatanár-szakosok vehetik komoly hasznát. A bejelentkezés alatt csontvázak úsznak, futnak, bicikliznek, mérleghintáznak és sárkányt eregetnek mindenfelé, majd az egyik Át László néven köszönt minket. Ő végig velünk lesz, minden mozdulatra, kattintásra, eredményre és eseményre reagálni fog. Mozgással, testbeszéddel és rendes beszéddel kíséri tevékenységünket, egész végig itt van és nyüzsög, és nagyon jó fej: „Juhííí! Évek óta nem mulattam ilyen jól!” 🙂

Rakj össze

Induljunk el a CD-n a tartalomjegyzék bal felső sarkában levő, Rakj össze résszel. 19 egyszerű kérdésre kell válaszolni az emberi testtel kapcsolatban. A kérdés kisorsolása előtt Át László hümmög, a fejét csóválja, esetleg kuncog. A kérdésre, ha nem tudjuk a választ, át lehet ugrani a lexikonhoz, ahol gyorsan kiderül, ami kellett. Ha rossz választ írunk be, akkor is egyből lehet javítani, majd a jó válasz megjelölése után Át László lelkendezik. Mindezt 19-szer kell végigcsinálni, majd a jutalom: egy öltöztető játék! Barbie, netán lányoknak Ken helyett szerencsétlen csontvázra lehet mindenféle ruhát és kiegészítőt aggatni, fel lehet öltöztetni sportos, elegáns, gyerekes vagy egyszerűen dilis stílusban…

Szedj szét!

… és próbálj összerakni újra. Át László testrészei szétrobbantak a képernyőn, és vissza kell helyezni őket a testébe. Nehezítésképpen meggyújthatjuk egy bomba kanócát, hogy időre kelljen összedobálni (nekem felrobbant, ki hinné, hogy a vese ilyen fent van?). Ha készen vagyunk: „Jól van, most már érzem a tagjaimat, kezdhetsz egy új játékot!” Lehetőség van az előzőhöz hasonló puzzle-ra Lacával, ám ezúttal nem a ruháit, hanem a testrészeit lehet kevergetni. Ez sokkal kevésbé látványos, mint az öltöztetés, inkább csak mesélni humoros, hogy a máját a nyakába tettem…

Mi van bennem?

A lexikon részhez értünk a CD-n. Választani kell egy testrészt, amellyel kapcsolatban további információk érdekelnek. Némi Star Trek-szerű átvilágítás után megismerkedhetünk a kiválasztott testrésszel. A koponyáról például kiderül, hogy 22 csontból épül fel, a fej vázát alkotja, az agyat és az érzékszerveket védi. Meg is mutatja, melyik ez a 22 csont. Lehet forgatni és nyomogatni a testrészeket, a nyomogatás a testrész puhaságát mutatja meg. Meg lehet mérni a testrészt egy mérőszalaggal, és lehet röntgenképet készíteni róla.

Tölts velem egy napot!

Egy napig szabadon irányíthatjuk a lelkes Át Lászlót. „OK! Pezseg bennem e tettvágy! Mit csináljak először?” Minden cselekvés alatt látjuk, hogyan változik a csontváz fáradtság-, éhség- és szomjúság-szintje. Sportolás közben jobban fárad, az olvasástól kevésbé. Minden cselekvés alatt követni lehet a pulzusát és a légzését, azaz például sportolás közben mindkettő felgyorsul. Nagyon humoros dolgok történnek vele, horgászat közben a hal vizet köp rá, ha kutyát sétáltat, a kutya átveszi az uralmat, a fürdőkádban kiskacsával játszik, a könyv megrémíti… Ha sikerül végigcsinálni egy napot úgy, hogy nem hal éhen, sem szomjan, és a fáradtságtól sem esik össze, akkor oklevelet kapunk, majd elvonul a tollasbálba (aludni).

Napló

Összeállíthatunk magunkról egy saját naplót! Be lehet vinni a saját adatainkat, és a rendőrségi fantomkép-készítő program mintájára megalkothatjuk a saját képünket. El lehet tárolni, milyen volt, Amikor kisbaba voltam, kik a Kedvenceim, mivel telik el Egy napom, kik a legjobb Barátaim, és kik a Családom tagjai. Mindenkihez lehet fantomképet készíteni külön-külön is. A CD használata nagyon barátságos és udvarias, megjegyzi az ember nevét, korábbi adatait és eredményeit a játékokban.

Az egyetlen hibája, amit felfedeztem, hogy nem tesz különbséget férfi és női testfelépítés között, a gyerekek és a felnőttek testfelépítése közötti különbségekre viszont többször is kitér. Ez egy 6 éveseknek szóló CD esetében érthető, a 16 éveseknek viszont már el lehetne mondani, hogy a lányoknak és a fiúknak belül sem minden egyforma… Múltkor a kezembe került egy Popcorn magazin, a tanácsadó rovat 11-12 éves lányok szexuális problémáival volt tele – 16 évesek előtt már nem lenne szabad így elsiklani a téma felett.

Szatmári Péter
Nyúz, 2001. november 21.

One thought on “A varázslatos emberi test (Tétékás Nyúz)

  • 2016. július 8. péntek at 20:09
    Permalink

    Szép estét kívánok.
    Szeretném megkérdezni,hol tudnám megszerezni a „A varázslatos emberi test” Cd-t vagy ahogy mindenki ismeri,Át Lászlót?
    Válaszát előre is köszönöm. Szászné Csobánki Szilvi

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük