Webarangoló (Tétékás Nyúz)

Köszöntelek újdonsült rovatvezetőként! Szatmári Péter vagyok, néhány cikkem korábban is olvashattad már a Nyúzban, és megtiszteltetés, hogy megkaphattam ezt a rovatot. Másfél éve gyakorló webmesterként és a HTML speci óraadójaként testreszabottnak éreztem a feladatot, remélem sikerül fenntartanom a rovat népszerűségét. Visszajelzéseket az szpeti@ludens.elte.hu címen várok, természetesen a rovatban bemutatásra is ajánlhatsz oldalakat.

www.prim.hu/horoszkop

Rajz Váncsa Istvánról mint BuddhárólA Heti hetesből (is) ismert Váncsa István, a műsorból ismert sajátos stílusában szolgál horoszkóppal a fenti címen. Minden héten, minden csillagjegy szülötteihez szólnak humoros írásai, hosszas tanulás közben kellemes perceket szerezhet kikapcsolódásként. Elképzelhető, hogy tudományosan megalapozott, amit ír a csillagok állásáról (csillagász kollégák visszajelzéseit is várom!); történelmileg minden bizonnyal, de úgysem ez a lényeg. Ha oroszlán vagy, ellenőrizd, hogy febuár 21-ére és 23-ára igaz volt-e: „Szerdán a Hold-Vénusz szextil, majd a Hold-Merkúr együttállás hatására több üveg konyakkal emlékezik meg arról a körülményről, hogy a szíriai hadsereg tizennégy évvel ezelőtt ezen a napon masírozott be Bejrútba. A péntek Krupszkaja születésnapja (a túl fiatalok kedvéért: Lenin felesége, Lenin pedig egy politikai bűnöző volt, akit a mieink közül sokan irigyelnek), ön tehát pénteken is berúg.”

www.showder.com

Fábry Sándor Esti Showderjének internetes változatát találod a fenti cím alatt. Aki látta az adást, azoknak a színfalak mögötti érdekességekkel, kulisszatitkokkal szolgálnak. Ha szereted a műsort, de nem tudtad megnézni, vagy csak szeretnéd felidézni a poénokat, akkor az egész műsor szövegét újra elolvashatod. Különösen hasznos lehet ez olyan vendégek szereplése esetén, akiknek egy szavát sem értetted „fábrysanyi” közbedumálása miatt… Bemutatják a stábot is, és ha végigolvastad a honlapot, kérdésekre válaszolva VIP-belépők nyerhetők az előadásra.

www.gsminfo.hu

Ezen a rendszeresen karbantartott mobilos honlapon egyebek között rengeteg mobiltelefon részletes leírását találhatod meg, és ha éppen telefont akarsz venni, előtte érdemes itt elolvasni, mit írnak róla. Az oldal legérdekesebb szolgáltatása szerintem az egyesített tudakozó, a Matáv és mindhárom mobiltelefon-szolgáltató keresőjét használhatod innen. Csak az amúgy is meglevő internetes tudakozókat használják, de a művelet kényelmesen és jól működik. Kipróbáltam, a Vodafone kivételével mindegyik szolgáltató telefonszámai között megtalálta az ismerőseimet, persze a titkosított számokat innen sem tudhatjuk meg. A Vodafone-os számokra is működőnek tűnt, de úgy tűnik, az egyetlen Vodafone-os barátom száma ezek szerint titkos…

www.mtnsms.com

Dél-afrikai szolgáltató ingyenes SMS-küldési lehetőséget biztosító oldala. Kinézete különleges, de hamar meg lehet szeretni. A jövő héten bemutatandó 777sms-sel szemben a használatba vétele bonyolultabb, de nagy előnye, hogy az e-mail címed alapján saját azonosítót és egyénre szabott szolgáltatásokat nyújt. A regisztráció után az e-mail címedre küldi el az aktiváló jelszavad, majd az e-mail cím-jelszó-párossal léphetsz be.

Lehet saját címtárad azok felsorolásával, akiknek a leggyakrabban akarsz SMS-t küldeni, az ő számukat már nem kell egyenként mindig beírni. Aki SMS-t kap tőled, az automatikusan, reply-lal válaszolhat neked (egy dél-afrikai számra), és válaszát az Inboxban megtekintheted. Az Outboxban látható, hogy az elküldött SMS megérkezett-e a címzettnek (sent, received, error), és ha eltévesztetted a számot, arra is rájöhetsz (a 777sms-ről eddig három téves üzenetet és egy operátorlogót kaptam, ott a küldő nem feltétlenül jön rá a tévedésre).

Az üzenetek néha hihetetlenül gyorsan, másodpercek alatt megérkeznek, néha csak órák múlva, de a szolgáltatás rendkívül megbízható és a fentiekkel ellenőrizhető – így nekem ez a kedvencem.

www.mahasz.hu/slagerlista.htm

A Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének rendszeresen frissített lemezeladási listájának érdekessége volt nemrég, hogy Pásztor László, a Warner-Magneoton igazgatója benevezte a Guiness Rekordok könyvébe. Ugyanis még soha, sehol nem fordul elő, hogy egy ország lemezeladási listájának első 13 helyezését ugyanaz az előadó foglalja el…

Szatmári Péter
Nyúz, 2001. február 28.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük